dr. mr. E.R. Rieter (Eva)

Universitair docent - Vaksectie Internationaal en Europees Recht

dr. mr. E.R. Rieter (Eva)
Contactinformatie
Bezoekadres

Montessorilaan 10
6525 HR NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9049
6500 KK NIJMEGEN

Eva Rieter is senior onderzoeker en docent internationaal publiekrecht en rechten van de mens. Haar proefschrift betrof voorlopige maatregelen in internationale procedures over mensenrechten. Eerder behaalde zij een LL.M aan de University of Virgina en een mr titel in Maastricht.

Eva's expertise betreft de vraag naar welke maatregelen een staat moeten nemen om rechtsherstel te bieden en hoe follow-up wordt gegeven aan internationale rechterlijke besluiten van een reeks internationale tribunalen en comités die klachten behandelen. Ze richt zich hierbij op internationaal en vergelijkend recht met betrekking tot de rechten van gedetineerden en van mensenrechtenverdedigers, en bescherming tegen foltering, wrede behandeling, doodsbedreiging en de doodstraf.

Ze leidde de internationale expert group die de Nijmegen Principles and Guidelines on Interim Measures for the Protection of Human Rights opstelde. https://www.ru.nl/law/ster/research/nijmegen-principles-and-guidelines-on-interim/
Ze is ook de initiatiefnemer en coördinator van de Radboud Law Clinic on Human Rights https://www.radboudlawclinic.org/ , waarin wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening samenkomen.

Ze is academische tussenpersoon tussen de universiteit en de Nijmegen Shelter City gast, waarin een mensenrechtenverdediger gedurende drie maanden in Nijmegen verblijft) en nam het initiatief voor de RU Special Interest Group over Academisch Burgerschap.

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden