dr. T.G.M.W. Riswick (Tim)

Universitair docent - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Lid - Ondernemingsraad

dr. T.G.M.W. Riswick (Tim)
Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Tim Riswick is universitair docent Historische Demografie en gespecialiseerd in vergelijkende familiegeschiedenis in Oost-Azië en West-Europa, 1800-2000. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op hoe ongelijkheden in gezondheid zijn ontstaan in 19e- en 20e-eeuwse samenlevingen door thema's als epidemieën, doodoorzaakspecifieke sterfte, en ziekenhuispatiënten te bestuderen. Momenteel is hij verbonden aan het project 'Lifting the burden of disease. De modernisering van de gezondheid in Nederland: Amsterdam 1854-1940'.

Als onderwijzer draait zijn onderwijs vooral om thema's binnen de globale familiegeschiedenis, historische demografie, historische levenslopen en verhalen. Voorbeelden hiervan zijn patiënten in ziekenhuizen, weeskinderen, levenslopen in Taiwan tijdens de Japanse koloniale periode, levensverhalen van mijnwerkers in Limburg, sociale ongelijkheid in sterfte en levensverhalen van migranten uit Indonesië. Als je een student bent die geïnteresseerd is in deze onderwerpen, neem dan gerust contact met hem op. Verder houdt hij zich ook bezig met interdisciplinaire onderwijsmodules, zoals Health Care Humanities, en de toepassing van AI (zoals CHATGPT) in het onderwijs.

Ten slotte is hij actief in verschillende academische en bestuurlijke functies, waaronder secretaris van de examencommissie HLCS (2022-), voorzitter van het IUSSP-panel Epidemics and Contagious Diseases: The Legacy of the Past (2022-), vicevoorzitter van de Ondernemingsraad (2021-), bestuurslid van de European Society of Historical Demography (2020), associate editor van The History of the Family (2020-), en bestuurslid van Museum de Kantfabriek (2013-).

Onderzoeksthema
  • Historische Demografie
Onderzoeksgroep
  • Radboud Group For Historical Demography and Family History

Publicaties

Projecten

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden