dr. G.J. Schaap (Gabi)

Universitair docent - Behavioural Science Institute
Universitair docent - Communicatiewetenschap

dr. G.J. Schaap (Gabi)
Contactinformatie
Bezoekadres

Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN

Werkdagen dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Gabi Schaap is universitair docent. Hij doet onderzoek naar het thema' The Digital Mind': wat zijn de gevolgen van de toenemende aanwezigheid en afhankelijkheid van Kunstmatige Intelligentie (KI/AI) en algoritmes en digitale mobiele media in ons dagelijks leven?

Met name is hij geïnteresseerd in hoe zaken als automatische beslissingen en advies door AI en algoritmes en media multitasking, tweede schermgebruik en het uitbesteden van ons denkwerk aan technologie ('extended mind') ons idee van autonomy en onze manier van informatieverwerking en denken beïnvloedt. Verbeteren of verslechteren wij dankzij die technologie onze autonomie, ons vermogen tot concentratie, zelfbeheersing, en diep en 'out of the box' denken? Wat gaat dit allemaal betekenen voor onze geïnformeerdheid, ons welzijn en ons gevoel van autonomie in de nabije en verre toekomst?

Daarnaast onderzoekt hij samen met collega's de correctie van mispercepties bij het publiek (bijv. over klimaatverandering en vaccinaties) en het gebruik van VR-technologie om nieuws te maken.

Onderzoeksthema Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden