dr. J. Schapendonk (Joris)

Universitair hoofddocent - Sociale Geografie

dr. J. Schapendonk (Joris)
Contactinformatie
Bezoekadres

Heyendaalseweg 141
6525 AJ NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9108
6500 HK NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Mijn onderzoek is het best te positioneren op het kruispunt van migratiestudies, mobility studies en borderstudies. Ik richt me daarbij voornamelijk hoe migratietrajecten vanuit Afrika worden gefaciliteerd and gevormd. Dit is met name te zien in mijn recente monograaf Finding Ways Through Eurospace.

In samenwerking met velen, werk ik aan een 'reflexive mobility approach' dat tracht te begrijpen hoe het migrant-zijn tot stand komt - d.w.z. hoe bepaalde categorieën worden gevormd, hoe zij tot leven komen, maar ook hoe er weerstand tegen wordt geboden. Dit resulteert in projecten over het opvangen van ongedocumenteerden in Mexico en Nederland (ism Tine Davids, Martin van der Velde, Arnoud Lagendijk en Cesar Merlin Escorza) en Parijs (ism Lola Aubry en Dorte Andersson), normen aangaande 'de good migrant' (ism met Dawit Tesfay Haile, Toon van Meijl, Huib Ernste), externaliseren van Europees migratiebeleid in Gambia (met Ine Lietaert en Rossella Marino), kritische kijk op relaties binnen migratieonderzoek (met Kolar Aparna) en hoe migranten hun eigen infrastructuur bouwen (met Mirjam Wajsberg)

Samen met Rianne van Melik ben ik ook betrokken bij het Moving Marketplaces project (HERA). Met dit project onderzoeken we hoe marktkooplui opereren als sociaal-culturele 'brokers' en zodoende bijdragen aan een totstandkoming van een levendige en inclusieve publieke ruimte: de wekelijkse markt

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Projecten

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden