dr. M.H.G. Smeets (Marc)

Universitair docent - Departement Moderne talen en culturen
Universitair docent - Radboud Institute for Culture and History

dr. M.H.G. Smeets (Marc)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Marc Smeets is universitair docent Franse taal & cultuur. In de bachelor FTC verzorgt hij voornamelijk colleges op het gebied van de 18e, 19e en 21e-eeuwse Franse literatuur en het (literair) vertalen van het Frans naar het Nederlands. In de master Literair Bedrijf geeft hij college over de rol die verschillende actoren (overheid, stichtingen, media, lezers) spelen bij het toekennen en waarderen van literaire prijzen in binnen- en buitenland.

Smeets is hoofdredacteur van 'CRIN', tijdschrift voor Franstalige literatuur (Leiden, Brill) en lid van de comité de lecture international van 'Acta fabula' (Parijs)

Zijn meest recente boek "Een Parijse Hollander. Joris-Karl Huysmans", een verhalende geschiedenis over de banden tussen de Franse schrijver J.-K. Huysmans en Nederland, verscheen in 2021 bij Uitgeverij Verloren. Daarnaast heeft hij in hetzelfde jaar de allereerste kritische editie bezorgd van "Le Quartier Saint-Séverin" in deel VI van het verzameld werk van J.-K. Huysmans bij Classiques Garnier in Parijs. In het voorjaar van 2023 verscheen in Italië "Heureux, ce lieu! Pompéi en mille graffitis", zijn vertaling van Vincent Huninks Pompeï-graffitiboek.

In een nieuw onderzoek richt hij zich op het Angelsaksische woord 'home' in de Franse literatuur van de 19e eeuw. Hoe komt dit woord in het Frans terecht? Via welke kanalen? Met welke connotaties? En waarom verdwijnt het weer aan het begin van de 20e eeuw?

Onderzoeksgroep

Publicaties

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden