dr. I.D.A. Sportel (Iris)

Universitair docent - Vaksectie Rechtssociologie en Migratierecht

dr. I.D.A. Sportel (Iris)
Contactinformatie
Bezoekadres

Montessorilaan 10
6525 HR NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9049
6500 KK NIJMEGEN

Iris Sportel is universitair docent bij het Instituut voor Rechtssociologie en het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze studeerde Culturele Antropologie en Arabische Taal en Cultuur en is gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen (2014). Haar proefschrift was een interdisciplinaire studie naar echtscheidingen in Nederlands-Marokkaanse en Nederlands-Egyptische gezinnen in Marokko, Egypte en Nederland.

Haar onderzoek richt zich op hoe mensen omgaan met het recht en juridische instituties en hoe zij deze ervaren. Het grootste deel van haar onderzoek gaat over de regulering van relaties en gezinnen, met een bijzondere interesse voor migratie, gender en minderheden. In 2017 kreeg ze een NWO Veni-subsidie voor een onderzoeksproject naar de rol van religie, cultuur en etniciteit in gerechtelijke procedures over kinderen (2017-2022).

Daarnaast is Iris Sportel ook betrokken bij beleidsonderzoek naar thema's als alternatieve conflictoplossing door rechters in bestuursrechtbanken; gedwongen huwelijken, achterlating en "huwelijkse gevangenschap"; de begrijpelijkheid en acceptatie van strafrechtelijke vonnissen; mediaberichtgeving over strafzaken; opvangcentra voor afgewezen asielzoekers; conflictscheidingen en spanningen tussen jeugdbeschermingsrecht en vreemdelingenrecht.

Publicaties

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden