dr. S. Thijssen (Sandra)

Universitair docent - Behavioural Science Institute
Universitair docent - Orthopedagogiek: Gezin en Gedrag

dr. S. Thijssen (Sandra)
Bezoekadres

Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN

Werkdagen maandagochtend, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdagochtend

Ondanks dat de meeste ouders proberen hun kinderen de beste start te geven, groeien er nog altijd veel kinderen op in stressvolle gezinsomstandigheden. Zij hebben bijvoorbeeld te maken met hardhandig ouderschap of met ouderlijke psychopathologie. In mijn onderzoek maak ik gebruik van grootschalige representatieve datasets, zoals de Rotterdamse Generation R Study en de Amerikaanse Adolescent Brain and Cognitive Development Study om de effecten van dit soort gezinsomstandigheden op hersenontwikkeling te onderzoeken, en om de neurobiologische achtergronden van ouderlijk gedrag in kaart te brengen.

In mijn onderzoek maak ik gebruik van een evolutionaire benadering, waarbij ik de effecten van stress niet zie als schade, maar als een adaptatie. Op deze manier hoop ik recht te doen aan de weerbaarheid van kinderen, en worden zij niet simpel gezien als slachtoffer maar actieve spelers in hun eigen ontwikkeling.

Naast mijn onderzoek naar gezinsfactoren, houd ik me bezig met onderzoek naar de neurobiologische achtergrond van externaliserend gedrag, zoals agressiviteit, middelen gebruik of oneerlijk gedrag.

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden