prof. dr. A. Van Oyen (Astrid)

Hoogleraar - Archeologie
Hoogleraar - Radboud Institute for Culture and History

prof. dr. A. Van Oyen (Astrid)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Als archeoloog bestudeer ik de sociale, culture, en economische dimensies van imperialisme, productie, opslag, en rurale economieën in Romeins Italië en de westelijke provincies. Ik heb in het bijzonder interesse in de socio-economische geschiedenis van de non-elites. Voor mijn aanstelling aan Radboud Universiteit was ik Associate Professor aan Cornell University.

Mijn meest recente boek The Socio-Economics of Roman Storage: Agriculture, Trade, and Family (Cambridge University Press, 2020) brengt de praktische en morele impact van opslag in kaart door uit te zoomen van landbouwer naar wereldrijk. Hierbij analyseer ik diverse contexten zoals villas in Italië, silos in Gallië, huizen in Pompeii en warenhuizen in Ostia. Geïnspireerd door de 'material turn' maakt een abstracte notie van surplus plaats voor nadruk op de fysieke transformaties die plaatsvinden tijdens opslag (bv fermentatie van wijn; degradatie van graan) en hun impact op sociale en economische mogelijkheden. Opslag blijkt zo een gevoelige barometer voor veranderende mentaliteiten.

Verder ben ik auteur van How Things Make History: The Roman Empire and its Terra Sigillata Pottery (Amsterdam University Press, 2016) en co-editor met Martin Pitts (University of Exeter) van Materialising Roman Histories (Oxbow, 2017). Ik ben co-directeur van het Marzuolo Archaeological Project - een samenwerking met Gijs Tol (University of Melbourne) en Rhodora Vennarucci (University of Arkansas) - dat de landelijke Romeinse productiesite van Marzuolo (Toscane, Italië) opgraaft met vragen rond innovatie, investering en connectiviteit.

Ik heb fellowships gehad aan Homerton College, Cambridge en aan het Stanford Humanities Center.

Onderzoeksgroep
  • Romeinse archeologie

Publicaties

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden