prof. dr. R. Vonk (Roos)

Hoogleraar - Behavioural Science Institute
Hoogleraar - Sociale en Cultuurpsychologie

prof. dr. R. Vonk (Roos)
Bezoekadres

Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9104
6500 HE NIJMEGEN

Werkdagen donderdag

Roos Vonk is psycholoog en hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Daarnaast geeft ze lezingen en schrijft ze populair-wetenschappelijke artikelen en boeken, o.a. de bestsellers 'Je bent wat je doet', 'Collega's en andere ongemakken', 'Menselijke gebreken voor gevorderden'. Haar nieuwe boek heet 'Mijn ego heeft altijd gelijk'.
Ze studeerde sociale psychologie aan de Universiteit Leiden, waar ze promoveerde op onderzoek naar de waarneming van personen. Dit mondde uit in haar populair-wetenschappelijke boek 'De eerste indruk'. Na haar promotie onderzocht ze de effecten van ‘slijmen’ en vleien, waardoor ze ontdekte dat het ‘ego’ een belangrijke rol speelt in het sociale verkeer. Hierdoor verschoof haar aandacht naar thema’s als zelfkennis, zelfverheffing en zelfbedrog. Ze ontdekte dat het ego onbewust altijd wegen zoekt om zichzelf te verheffen boven anderen, zelfs via spiritualiteit (spiritueel narcisme).
Het ego is daarnaast een barrière als het gaat om beïnvloeding en gedragsverandering, met name bij onderwerpen met een morele lading, zoals klimaat en dierenwelzijn. Pogingen tot beïnvloeding kunnen dan veel weerstand oproepen. Hierover geeft ze onderwijs aan tweedejaars honours studenten en in de Masteropleiding Gedragsverandering.
Daarnaast geeft ze o.a. onderwijs over het onbewuste zelf en het zogenoemde psychologisch immuunsysteem, waarmee mensen onbewust informatie verdraaien en zichzelf rechtvaardigen om zich prettiger te voelen over zichzelf, hun leven en hun omgeving. Daardoor belemmeren ze hun eigen mogelijkheden tot verbondenheid, ontwikkeling en zelfverbetering.
Deze psychologische processen beperken ons niet alleen als individu, maar ook als samenleving. De laatste jaren doet ze daar ook onderzoek naar samen met haar studenten, bijvoorbeeld naar de invloed van ‘system justification’ en sociale dominantie-oriëntatie op de houding van mensen tegenover klimaatbeleid, veehouderij en dierenwelzijn en naar de link tussen ego en mens-dier-relaties.

Onderzoeksgroep
  • interpersonal processes lab

Publicaties

Onderwijs

Nevenwerkzaamheden