dr. R. Willet (Rinse)

Postdoc - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Postdoc - Radboud Institute for Culture and History

dr. R. Willet (Rinse)
Contactinformatie
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Werkdagen woensdagmiddag, donderdag, vrijdag

Mijn specialisme is de Romeinse en Mediterrane archeologie. Aanvankelijk heb ik me met name toegelegd op survey archeologie (=onderzoek naar vondsten aan het oppervlak), en de samenleving en economie van de antieke wereld. Daarbinnen heb ik ook gekeken naar bevolkingsgroottes en verstedelijking, en dan met name die van Griekenland en Turkije tijdens de Hellenistische periode en Romeinse Keizertijd. Uit dit onderzoek blijkt dat de ontwikkeling en kenmerken van steden enerzijds sterk gelinkt zijn aan de natuurlijke omgeving/milieu, connectiviteit, en de geschiedenis van steden (historische 'path-dependency'). Maar ook bleek dat de rol van dorpen bijzonder onderbelicht is en terwijl zij de 'demografische en economische ruggegraat' voor het bestaan van steden zijn.

Daarnaast heb ik me tijdens mijn doctoraat toegelegd op het gebruik van Romeinse tafelwaar en servies in het dagelijkse leven vanaf de 2de eeuw v.C. tot de 7de eeuw n.C. in het oostelijk Middellandse Zeegebied. Aan de ene kant betekent dit dat ik veel aardewerk heb bestudeerd (...echt heel veel...zie: https://www.youtube.com/watch?v=Px15AvDhRlk), maar ik heb ook de andere materiële categoriën bekeken (tafelwaar kwam voor in aardewerk, metaal, kristal, glas, hout).

Tijdens de afgelopen 10 jaar heb ik veldwerk uitgevoerd in Griekenland, Turkije, en België. Dit veldwerk bestond uit het uitvoeren en leiden van opgravingen, archeologische prospectie, en aardewerk studie campagnes.

Naast het uitvoeren van onderzoek ben ik gepassioneerd over doceren en heb sinds 2008 lessen in archeologische methodologie, het Romeinse Oosten, Hellenistisch-Romeins Griekenland en Klein-Azië en werkgroepen Oude Geschiedenis verzorgd.

Technologie vind ik erg interessant en ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren, Daarom houd ik me sinds 2020 ook bezig als programmeur en junior docent informatica (HTML, CSS, JS, Java, QGIS, e.a.).

Publicaties

Projecten

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden