prof. dr. M. de Winkel (Marieke)

Bijzonder hoogleraar - Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid
Bijzonder hoogleraar - Radboud Institute for Culture and History

prof. dr. M. de Winkel (Marieke)
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Professor vanwege De Ottema-Kingma Stichting met als zwaartepunt de geschiedenis van textiel en mode.

De leeropdracht van De Winkel is de eerste op dit gebied in Nederland. De OKS wil hiermee de studie bevorderen van een belangrijk deel van haar collectie: textilia en kostuum. Het onderwijs en onderzoek gaat uit van bestudering van het historische object (textiel, kostuum of schilderij) en het in de artistieke, intellectuele en sociaal-culturele context van zijn tijd te plaatsen.

Marieke de Winkel is de vierde hoogleraar die de bijzondere leerstoel bekleedt. Voor haar waren dat dr. Peter Fuhring, dr. Johan ter Molen en dr. Johan de Haan. In 2005 startte de OKS met de bijzondere leerstoel aan de Radboud Universiteit ter gelegenheid van 50 jaar OKS. De leerstoel is ingesteld om de toegepaste kunst en kunstnijverheid, waar de grote belangstelling van Nanne Ottema (oprichter van de OKS) lag, meer onder de aandacht te brengen.

De Winkel (1967, Renkum) studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), en History of Dress aan het Courtauld Institute in Londen. Ze promoveerde in 2003 (cum laude) aan de UvA met een proefschrift getiteld ‘Fashion and Fancy: Dress and Meaning in Rembrandt's Paintings'.
Sindsdien is de Winkel onder andere wetenschappelijk medewerker bij het Rembrandt Research Project van de UvA geweest. Daarnaast is ze actief als zelfstandig onderzoeker, auteur en docent op het gebied van 17de-eeuwse schilderkunst (Rembrandt) en historische kleding en textiel. Ze ontving in 1995 de Jan van Gelderprijs, en in 2004 de Erasmusstudieprijs.

Projecten

Onderwijs

Curriculum Vitae

Nevenwerkzaamheden