dr. I.M.N. Wortel (Inge)

Universitair docent - Data Science

dr. I.M.N. Wortel (Inge)
Bezoekadres

Toernooiveld 212
6525 EC NIJMEGEN
Interne postcode: 47

Postadres

Postbus 9010
6500 GL NIJMEGEN

Werkdagen maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag

Mijn onderzoek is gericht op de "T cellen" van ons afweersysteem, die ons verdedigen tegen ziekte door op hol geslagen en geïnfecteerde lichaamscellen op te ruimen. Als we goed begrijpen hoe T cellen werken, kunnen we die kennis inzetten om medicijnen en vaccins te ontwikkelen.
Helaas is er nog veel wat we niet begrijpen en lukt dit dus nog niet altijd.

Het probleem met T cellen is dat ze vaak moeten samenwerken in een groot "collectief" van heel veel andere cellen. Dat maakt dat ze zich vaak anders gedragen dan ze alleen zouden doen. Denk hierbij aan de beroemde spreuk: "Het geheel is meer dan de som der delen". Dit geldt bijvoorbeeld voor de vogels in een zwerm, die complexe vliegpatronen kunnen vormen terwijl elk individu slechts vliegt volgens simpele regels. En hetzelfde geldt ook voor T cellen: het gedrag van de groep is vaak veel complexer dan dat wat een enkele cel ooit zou kunnen doen.

In mijn werk onderzoek ik daarom hoe T cellen zich gedragen in een collectief, en hoe dat verschilt van het gedrag van losse cellen. Daartoe maak ik gebruik van computersimulaties; door de simpele "regels" van het individu in de computer te coderen kunnen we verkennen hoe het groepsgedrag daaruit volgt (als een soort "recept" waarin we ingrediënten kunnen variëren om te zien hoe ze de smaak van het gerecht beïnvloeden). Om dit werk te kunnen doen schrijf ik ook software die gratis beschikbaar is voor andere wetenschappers.

Publicaties

Onderzoeksbeurzen en -prijzen

Onderwijs

Curriculum Vitae