H. Yohannes (Habtom) MA

Promovendus - Vergelijkende Godsdienstwetenschap

H. Yohannes (Habtom) MA
Contactinformatie
Bezoekadres

Erasmusplein 1
6525 HT NIJMEGEN

Postadres

Postbus 9103
6500 HD NIJMEGEN

Na mijn afstuderen aan de school voor de journalistiek, ben ik gaan werken voor de geschreven pers, radio en televisie bij de Nederlandse publieke omroepen en voornamelijk de IKON, NCRV/KRO en de EO in diverse functies. Ik ben bijna 30 jaar journalist. Ik heb ook bijdrage geleverd aan verschillende internationale media. Mijn specialisatie is ‘internationale betrekkingen, internationale politieke economie, bestuur, staat & religie, democratisering, mensenrechten en de Hoorn van Afrika.
Later ging ik ontwikkelingsstudie studeren met “beleid, bestuur en internationaal politieke economie” aan de Erasmus Universiteit / Internationale Instituut voor Sociaal Studies. Ik was secretaris van de Nederlands-Eritrese comité dat nauw samenwerkte met de Eritrese Grondwetcommissie dat de eerste grondwet van onafhankelijk Eritrea schreef. Ik organiseerde workshops en gaf lezingen on de verschillende aspecten van vrijheid. De grondwet was geratificeerd in 1997 maar is nog nooit geïmplementeerd vanwege de “grensoorlog” die aan meer dan 100.000 Ethiopiërs en Eritreeërs het leven kostte. Veel meer mensen raakten gewond en miljoenen raakten ontheemd. In 1998 nam ik verlof en schreef “Roep om Vrede” die door meer dan 30 nobel laureaten en wereldleiders is ondertekend. Zowel de toenmalige Ethiopische leider Meles Zenawi als de Eritrese leider Isaias Afwerki reageerden positief. En de letter werd op 17 december 1998 half-pagina gepubliceerd in The International Herald Tribune, de dag dat beide leiders bij elkaar kwamen in Ouagadougou onder auspiciën van de Afrikaanse Unie (toen OAU).

Ik heb “onderzoeksmethoden” gedoceerd aan internationale studenten op school voor journalistiek in Utrecht. En ik ben jaren gastdocent in journalistiek, internationale betrekkingen, conflict management in diverse universiteiten en hogescholen. Daarnaast ben ik nationale examinator voor beëdigde tolken. Ik beheers Tiginya, Amharinya, Engels en Nederlands; en Arabisch en Geeze passief.

Publicaties

Projecten

Nevenwerkzaamheden