Foto van drie studenten in een klaslokaal met twee laptops voor zich.
Foto van drie studenten in een klaslokaal met twee laptops voor zich.

SIG Effectief studeren

Tijdsduur
2024
Projecttype
Onderwijs

Eén van de meest overdraagbare vaardigheden die we studenten kunnen leren is hoe te studeren. Gek genoeg besteden we daar als academische gemeenschap maar weinig aandacht aan. We gaan ervan uit dat student + boek = zinvol leren, met als gevolg dat elke student voor zichzelf het wiel opnieuw aan het uitvinden is (zeer waarschijnlijk met gemengde resultaten). Kan dat niet anders?

In de SIG Effectief studeren bekijken we precies die vraag, want vanuit de onderwijskunde zijn er zeker antwoorden te geven. Welke (positieve) ervaringen hebben we binnen de Radboud Universiteit in de richting van studievaardighedenonderwijs en wat is er al aan materiaal ontwikkeld? Wat kunnen wij als docenten daaruit meenemen, maar vooral ook: wat kunnen studenten daaruit leren?

Doelen

  • Onze kennis over en ervaringen met studievaardighedenonderwijs met elkaar delen zodat we van elkaar kunnen leren.
  • De kennis over studievaardighedenonderwijs verspreiden onder studenten en docenten van de Radboud Universiteit. Hiertoe onderzoeken we bijvoorbeeld de mogelijkheid om een naslagwerk te maken met concrete kennis en tips voor deze doelgroepen.
  • Het belang van studievaardighedenonderwijs kenbaar maken richting de docenten en opleidingen van de Radboud Universiteit.

Wat is een Special Interest Group?

Een Special Interest Group (SIG) bestaat uit mensen die verbonden zijn in hun interesse voor een onderwijsgerelateerd thema. Het Radboud Teaching and Learning Centre faciliteert de SIG zodat ze samen het onderwerp uit kunnen diepen en onderzoeken.

Bekijk alle SIGs

Contactinformatie

Wil je meer weten en/of deelnemen? Neem contact op met Bob.