Zoek in de site...

Wat is promoveren?

Promoveren is het behalen van een doctorsgraad. De term promoveren wordt gebruikt voor zowel de promotieplechtigheid als voor het traject ernaar toe.

Begeleiding

Om te kunnen promoveren doet u wetenschappelijk onderzoek onder begeleiding van een hoogleraar die als beoogd promotor (begeleider van de promovendus in het onderzoek en het schrijven van het proefschrift) optreedt. Beoogd promotor, omdat de hoogleraar pas vlak voor de feitelijke promotie als promotor wordt aangewezen. Naast de promotor hebt u vaak ook nog een dagelijks begeleider.

Proefschrift

Van uw onderzoek doet u verslag in een boek, het proefschrift of de dissertatie. Het proefschrift wordt beoordeeld door een manuscriptcommissie en wordt door u verdedigd tijdens de promotieplechtigheid. In een proefschrift kan ook een aantal niet eerder gepubliceerde artikelen worden samengevoegd.

Doctorstitel

Zolang u aan het onderzoek en het proefschrift werkt bent u promovendus. Na de openbare verdediging van het proefschrift en het uitreiken van de bul mag u zich doctor noemen. Het behalen van de doctorstitel betekent dat u klaar bent voor een carrière in de wetenschap. En ook dat u bewezen hebt over kwaliteiten te beschikken die van grote waarde kunnen zijn binnen andere organisaties.

Promoveren aan de Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit heeft de ambitie om in de gehele breedte van haar onderzoek internationaal toonaangevend te zijn. Als promovendus levert u een belangrijke bijdrage aan deze ambitie. Promovendi voeren hun onderzoek uit aan één van de onderzoeksinstituten van de universiteit. Binnen deze instituten volgen zij in de Graduate School hun promotieopleiding. In veel gevallen geven de promovendi ook onderwijs.

Lees meer:
promotietraject