KKN-Lezing: Anne-Marie Segeren, “Een goed bewaard geheim: de historische kostuumcollectie van Huis Van Gijn in Dordrecht”

Datum bericht: 22 januari 2020

Op dinsdag 11 februari komt Anne-Marie Segeren, junior conservator toegepaste kunst en textiel in het Fries Museum, spreken over de dubbeltentoonstelling Slow Fashion, die te zien is in Huis Van Gijn en in het Dordrechts Museum tot 12 april 2020. In deze dubbeltentoonstelling staat de kostuumcollectie van Huis van Gijn in Dordrecht centraal.

Jarenlang heeft twee eeuwen Dordtse modegeschiedenis verborgen gelegen in het museumdepot. Het gaat hierbij om kledingstukken en accessoires die door de eeuwen heen zijn gedragen door mannen, vrouwen en kinderen tijdens diverse gelegenheden, uiteenlopend van thuis, werk en vrije tijd. De publicatie van het boek ‘Dordrecht in de mode, 1700-1950’ en de dubbeltentoonstelling Slow Fashion bieden de mogelijkheid om deze kostuumcollectie te tonen aan het grote publiek.

Tijdens deze lezing zal Anne-Marie Segeren nader ingaan op het ontstaan en de inhoud van de Dordtse kostuumcollectie. Enkele pareltjes uit de verzameling zullen worden besproken, zoals de trouwjapon van Cornelia van Gijn-Vriesendorp, echtgenote van de naamgever van het Huis Van Gijn. Daarnaast zal ze spreken over de tentoonstelling Slow Fashion en de totstandkoming daarvan. De expositie toont op twee locaties hoe onze voorouders zorgvuldig omgingen met hun kleding door ze te repareren, vermaken en koesteren. Daarnaast zal Anne-Marie Segeren ingaan op het maken van moeilijke keuzes in het selectieproces en de verrassende ontdekkingen die het voorafgaande onderzoek opleverde.

• Datum: dinsdag 11 februari 2020
  • Locatie: Erasmusgebouw tweede verdieping, zaal 50 (E2.50). Erasmusplein 1, Nijmegen
  • 19.00 – 19.30 Inloop met koffie en thee
  • 19.30 – 20.30 Lezing en vragen