Zoek in de site...

KKN-Lezing: dr. Jan Dirk Baetens, “James Tissot (1836-1902) en de Victoriaanse zedenkomedie”

Datum bericht: 24 februari 2020

Op dinsdag 10 maart zal dr. Jan Dirk Baetens, universitair docent aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit, komen spreken over de Franse kunstschilder en graficus James Tissot (1836-1902).

Tissot was een van de meest succesvolle kunstenaars uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Vorig jaar heeft de Fine Arts Museums of San Francisco een grote retrospectieve tentoonstelling gewijd waaraan dr. Jan Dirk Baetens heeft meegewerkt. Deze tentoonstelling is vanaf maart te zien in het Musée d’Orsay in Parijs.

In zijn werk observeert en fileert Tissot het sociale leven van zijn tijd op uiterst scherpe wijze, waarbij etiquetteregels en misverstanden vaak met een subtiel spottende of satirische ondertoon worden weergegeven. In Tissots schilderijen komen we zo alle komische types tegen die we nog steeds kennen uit televisieseries als Downton Abbey, waaronder de steenrijke parvenu, de zelfgenoegzame grande dame, of de flirterige liefdesrivales. Daarom zal dr. Jan Dirk Baetens tijdens deze lezing nader ingaan op het geschilderde oeuvre van Tissot om deze observaties uit te lichten en te plaatsen binnen het sociale milieu waarin Tissot actief was.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 10 maart 2020
  • Locatie: Erasmusgebouw tweede verdieping, zaal 50 (E2.50). Erasmusplein 1, Nijmegen
  • 19.00 – 19.30 Inloop met koffie en thee
  • 19.30 – 20.30 Lezing en vragen
  • Entree: normaal - 5 euro / medewerkers en Alumni Benefits Card-houders - 3 euro* / studenten en scholieren – gratis**

* Op vertoon van medewerkers pas of Alumni Benefits Card
** Op vertoon van studentenkaart of scholierenkaart

KKN-Lezing: dr. Jan Dirk Baetens, “James Tissot (1836-1902) en de Victoriaanse zedenkomedie”