KKN-Lezing: prof. dr. Hanneke Grootenboer 'Subliem Stilleven'

Datum bericht: 21 oktober 2019

Op dinsdag 12 november zal prof. dr. Hanneke Grootenboer, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, komen spreken over het fenomeen sublimiteit in het zeventiende-eeuwse genre stilleven.

Het sublieme is een term die vaak in verband wordt gebracht met de Romantiek, en tegenwoordig ook veel met abstracte kunst van onder meer Mark Rothko en Barnett Newman. De geschiedenis van het sublieme begint echter veel eerder, en zelfs voordat de term als zodanig gebruikt werd. In de zeventiende eeuw zien we het sublieme bijvoorbeeld in de extreem minimalistische stillevens van Adriaen Coorte (c. 1665 – 1707). Maar ook in schilderijen die trachten om ‘geluid’ uit te beelden en daardoor helemaal niet ‘stil’ zijn maar juist lijken te ‘leven’.

Tijdens deze lezing zal prof. dr. Hanneke Grootenboer ingaan op hoe er in de zeventiende eeuw werd gedacht over het sublieme en hoe dit fenomeen de grenzen van het genre stilleven tracht te doorbreken.

• Datum: dinsdag 12 november 2019
  • Locatie: Erasmusgebouw tweede verdieping, zaal 50 (E2.50). Erasmusplein 1, Nijmegen
  • 19.00 – 19.30 Inloop met koffie en thee
  • 19.30 – 20.30 Lezing en vragen