Leerling Stedelijk Gymnasium Nijmegen winnaar Nescioprijs 2019!

Datum bericht: 13 april 2019

Op vrijdag 12 april jl. is tijdens een feestelijke bijeenkomst de Nescioprijs 2019 uitreikt. De Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit stimuleert het onderzoek naar taal en cultuur in de profielwerkstukken en reikte onder de vlag van het Pre-University College of Society voor het tweede jaar op rij deze profielwerkstukprijs voor taal en cultuur uit. Na een spannende competitie verkoos een vakkundige jury de inzending van Sander Leisink van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen met zijn profielwerkstuk 'Het ontstaan van het spijkerschrift' tot de uiteindelijke winnaar. Sander ontvangt hiermee een geldprijs van € 500,- en een uitnodiging tot sollicitatie bij de Radboud Honours Academy (Propedeuseprogramma).

De tweede prijs ging naar Esmée van der Helm en Lotte Sikkema van het Corlaer College in Nijkerk met hun profielwerkstuk 'Schrijven over schizofrenie'.

De welverdiende derde prijs was voor Froukje Zwinkels en Bernice Verhoeven van Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther met hun profielwerkstuk 'De kunst van het overtuigend spreken'.

Uitreiking Nescioprijs 2019

In totaal waren 10 profielwerkstukken van de 37 inzendingen genomineerd voor de Nescioprijs. De ingezonden profielwerkstukken bestonden uit een indrukwekkend scala aan onderwerpen binnen het domein taal- en cultuur: van de bezetting van Parijs tot 'the artistic and mathematical world of fractals' en van onderzoek naar de geschiedenis van het waterschapsbestuur tot onderzoek naar het ontstaan van trends. Alle genomineerde leerlingen werden- samen met hun docenten, ouders en andere betrokkenen- uitgenodigd op de Radboud Universiteit voor de prijsuitreiking. Aan elke leerling was gevraagd hun profielwerkstuk op een aansprekende wijze in welke vorm dan ook in ongeveer 3 minuten te presenteren. Dit leidde tot de meest creatieve en ingenieuze presentaties van de genomineerde leerlingen. Het publiek mocht haar stem uitbrengen op de beste presentatie. Carmen Spekenbrink van het Rhedens in Rozendaal won met haar profielwerkstuk 'Nederlandse militairen in Nederlands-Indië - Erheen als idealisten, onthaald als helden, later de geschiedenis in als oorlogsmisdadigers' overtuigend de publieksprijs.

Het programma bestond, naast de presentaties van de leerlingen, o.a. uit een inspirerende lezing van dr. Yvette Linders met de titel 'Overtuigen met stijl'.

Drie van de zes juryleden, dr. Usha Wilbers (voorzitter), prof. dr. Bé Breij en dr. Stefanie Ramachers, lazen tijdens de uitreiking voor elk profielwerkstuk een zogenaamde 'laudatio' voor, waarbij de kwaliteit van de ingezonden profielwerkstukken werd gelauwerd. Zo ging de winnaar naar huis met o.a. de woorden: "Sander heeft volwassen wetenschappelijk werk geleverd. Hij is op een eigen serie hypothesen uitgekomen, waarbij hij zowel zijn talige als zijn archeologische als zijn wiskundige kennis en talenten heeft kunnen inzetten."

Het Radboud Pre-University College of Society feliciteert de winnaars van harte met hun prijzen en de genomineerde leerlingen met hun nominatie. U kunt als docent ook volgend jaar weer profielwerkstukken insturen voor de Radboud Nescioprijs- editie 2020!