Zoek in de site...

Lezing: Dr. Lieske Tibbe, 'Critici contra aardappeleters, 1885-1905'

Datum bericht: 22 april 2019

Op dinsdag 14 mei zal dr. Lieske Tibbe, voormalig universitair docent aan de opleiding kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit, een lezing komen geven over het thema aardappeleters in relatie tot de opvattingen van laat negentiende-eeuwse kunstcritici.

Vincent van Gogh was niet de enige kunstenaar die zich bezighield met het thema aardappeleters. Veel kunstcritici uit de late negentiende eeuw beschouwden het thema aardappeleters als een afspiegeling van moderne en realistische schilderkunst. Naast het thema aardappeleters werden verwante onderwerpen, zoals aardappels poten, rooien of schillen ook in acht genomen. In deze realistische schilderkunst staat het verbeelden van alledaagse onderwerpen zonder speciale moraliserende betekenis centraal. Daarentegen waren er ook kunstcritici die veel kritiek hadden op het thema aardappeleters.

Maar hoe ‘realistisch’ was het thema aardappeleters eigenlijk? Welke bezwaren brachten kunstcritici in? En aten zij zelf geen aardappels? Tijdens deze lezing zal dr. Lieske Tibbe ingaan op de receptie van het thema aardappeleters in de late negentiende eeuw. Via catalogi en kunstkritieken wordt de toenemende waardering voor het thema gevolgd tot aan de confrontatie met Van Gogh’s Aardappeleters in 1905.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 14 mei 2019
  • Locatie: Erasmusgebouw tweede verdieping, zaal 50 (E2.50). Erasmusplein 1, Nijmegen
  • 19.00 – 19.30 Inloop met koffie en thee
  • 19.30 – 20.30 Lezing en vragen
  • Entree: normaal - 5 euro / medewerkers en Alumni Benefits Card-houders - 3 euro* / studenten en scholieren – gratis**

* Op vertoon van medewerkers pas of Alumni Benefits Card
** Op vertoon van studentenkaart of scholierenkaart

Poster mei 2019 dr. Lieske Tibbe-1