Zoek in de site...

Ouiam El Ouasdad (O.R.S. Lek en Linge) winnaar van de Nescioprijs 2023!

Datum bericht: 21 april 2023

Vanmiddag, 21 april 2023, is tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Radboud Universiteit de Nescioprijs uitgereikt. Na een spannende competitie verkoos een vakkundige jury uit ruim 30 inzendingen Ouiam El Ouasdad van O.R.S Lek en Linge met haar profielwerkstuk 'Verdrukt en vergeten’ uit tot de winnaar van deze editie.

Verdrukt en vergeten

Geïnspireerd door de vraagstukken 'Hoe gaan we in de 21e eeuw om met de massale onderdrukking van een gehele etnische groep? Grijpen we in of keren we onze rug naar een vergeten verdrukking?' heeft Ouiam een confronterende documentaire gemaakt over de onderdrukking van de Oeigoeren in China. Haar doel is om de genocide op de Oeigoeren te belichten en ze stelt daarbij de vraag:  Wat is onze rol in deze kwestie en op welke manier hebben wij de plicht om hier iets aan te doen? Ouiam ontvangt voor haar indrukwekkende werkstuk een geldprijs van € 500,- en een uitnodiging tot sollicitatie bij de Radboud Honours Academy (propedeuseprogramma).

Tweede en derde prijs

Op een welverdiende tweede plaats zijn Ewout van der Steen & Jan-Willem Gerritzen van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen geëindigd met hun profielwerkstuk Één taal voor iedereen.

Kirsten Smits van College Hageveld won de derde prijs met haar werkstuk Vermomd, verhuld, gemaskeerd: de context en reconstructie van het 18e-eeuwse keurslijf.

Publieksprijs

Tijdens de uitreiking presenteerden alle finalisten kort hun werkstuk aan het aanwezige publiek, bestaande uit de genomineerde leerlingen en hun familie, vrienden en docenten. Na afloop kon er gestemd worden op het best gepresenteerde werkstuk. De publieksprijs ging ook naar Ouiam El Ouasdad van O.R.S Lek en Linge met haar profielwerkstuk 'Verdrukt en vergeten’, voor haar presentatie van haar onderzoek en trailer van haar indrukwekkende documentaire.

Laudatio

De juryleden lazen tijdens de uitreiking voor de aanwezige finalisten een zogenaamde laudatio voor. Zo werd de winnaar geprezen met o.a. de woorden: Alsof je een ervaren interviewster was, wist je precies de goede toon te slaan tussen nieuwsgierig en onderzoekend, kritisch maar ook open, en lukte het jou om een politiek verhaal open te breken om daarmee het geopolitieke beleid van Nederland aan de kaak te stellen."

Het Radboud Pre-University College of Society feliciteert nogmaals alle genomineerden en winnaars!

Nescioprijs finalisten2023

De finalisten en winnaars van de Nescioprijs 2023