Nog plaatsen vrij voor Masterclass Geschiedenis -> Steden: moord en monumenten

Datum bericht: 13 maart 2019

Er zijn nog plaatsen vrij voor de masterclass Steden: moord en monumenten die op maandag 18 maart plaatsvindt op de Radboud Universiteit. Twee Nijmeegse historici nemen leerlingen tijdens deze interactieve masterclass mee naar Brussel en Riga.

Hoe zag het leven in de jaren veertig er in Brussel uit? In de Belgische hoofdstad werden tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog honderden collaborateurs aangevallen, vaak met dodelijke gevolgen. Deze moorden werden wel onderzocht door de Belgische politie, maar de daders werden bijna nooit gevonden en zeker niet bestraft. Waarom is dat zo?

We bespreken vervolgens de roerige geschiedenis van Letland. Deze is vol conflicten, maar ook de monumenten die daarnaar verwijzen heb vaak aanleiding gegeven tot nieuwe conflicten. Waarom kan iemand zich druk maken over een monument dat al een halve eeuw op een plein staat? En hoe kan een oud monument ineens een nieuwe betekenis krijgen? Gebeurt zoiets in Nederland ook of is dat typisch voor het wilde Oosten van Europa?