Verslag Lagerhuis over Brexit

Datum bericht: 30 maart 2019

Ze waanden zich in het Britse Lagerhuis. Op 14 maart dompelden 34 leerlingen van Track in Leren zich onder in de onderhandelingen over de Brexit. Het was niet eens nodig om The Channel over te steken; de Waal volstond. De treinreis verliep ‘in a high spirit’ en we kregen uiteraard getrakteerd te maken met onvervalst Engels weer in de vorm van de nodige buien. We werden verwelkomd op de Radboud Universiteit voor de Masterclass Politicologie & Internationale Betrekkingen door prof. dr. Bertjan Verbeek.

In zijn inleiding, gegeven in het Erasmusgebouw, ging Verbeek in op de onderhandelingsstrategieën zoals die door Robert Putnam worden onderscheiden. Begrippen als “tied hands”, “cutting slack” en “reverberation” passeerden de revue. Hij bood alle ruimte voor vragen over Europa, de Brexit en het Engelse politieke spel.

In het skills lab van de Faculteit der Managementwetenschappen werd het Britse Lagerhuis nagebootst. De leerlingen werden in groepen verdeeld. Ineens waren Labour, Tories en Liberals zichtbaar. Met daarbinnen nog onderscheid tussen Remainers en Brexiteers. De Europese Commissie was eveneens present en een laatste groep leerlingen vormde een infocentrum, waar de verschillende fracties gegevens konden ophalen, bijvoorbeeld over de publieke opinie of een prognose voor de verkiezingsuitslag, mocht de regering ten val worden gebracht.

Lagerhuis1

Na intern overleg en raadpleging van research, maar ook na overleg met andere partijen werden speeches gehouden door woordvoerders van de verschillende fracties. Mister Speaker moest de nodige keren “Order, Order!” roepen om het overleg in goede banen te leiden. Het is een hele klus om het onderling als fractie eens te worden, een scherp standpunt te verwoorden en de onderhandelingen met andere partijen te voeren. Ze gingen er helemaal in op.

De uitslag van de laatste stemronde bleek nogal verrassend, want het debat leek even de andere kant op te gaan. In dit Lagerhuis werd op 14 maart 2019 besloten tot een keiharde Brexit.

Lagerhuis2

We sloten deze inspirerende masterclass af met een gezellige ‘borrel’ om vervolgens het bezoek aan de Radboud Universiteit op passende wijze af te ronden met een maaltijd op de campus. We kijken terug op een geslaagde reis.

- Ron Hartman