Zoek in de site...

Essaywedstrijd

Douwine Tolsma wint essaywedstrijd 2023!

Tijdens de feestelijke uitreiking op 16 juni zijn de winnaars van de essaywedstrijd 2023 bekend gemaakt. Douwine Tolsma (csg Bogerman) is uitgeroepen tot de beste essayschrijver van deze editie. Ook Nynke Tinga (csg Bogerman) en Niko Meijboom (Leidsche Rijn College) vielen in de prijzen > lees meer!

winnaars en ouders

Essaywedstrijd 2024

Doceer je Nederlands, Maatschappijleer of Filosofie in de bovenbouw van het vwo? Met veel plezier nodigen we jou en jouw leerlingen uit om in 2024 deel te nemen aan de twaalfde editie van de Essaywedstrijd.

Voor deze wedstrijd schrijven 5-VWO-leerlingen een prikkelende opiniërende tekst gebaseerd op actuele achtergrondinformatie die bij de opdracht verstrekt wordt. We proberen leerlingen via een inspirerende opdracht uit te dagen tot het schrijven van een goed doordachte tekst waar ze ook hun creativiteit in kwijt kunnen. 

Het thema wordt in het najaar bekend gemaakt. Aanmelden is vanaf dan mogelijk.

Wat is de essaywedstrijd?

Waarom meedoen aan de essaywedstrijd?

Het is leerzaam en leuk, het is spannend, het is anders. En de prijsuitreiking is een waar feest! Geïnspireerd door de vrijere vorm van een essay, ideeën uit de workshop en de kant-en-klare oefenopdrachten biedt de wedstrijd jouw leerlingen de kans tot het schrijven van teksten met een originele inhoud en stijl. Met het eindexamen in zicht vormt de wedstrijd een extra stimulans om doel- en publieksgericht schrijven, bijvoorbeeld als voorbereiding op een uiteenzetting, beschouwing of betoog, op een meer creatieve wijze te oefenen. De wedstrijdopdracht daagt de leerlingen uit tot kritisch denken, een beargumenteerd standpunt in te nemen en dit in een aantrekkelijke stijl tot een originele en helder gestructureerde tekst te verwerken. De ervaring leert dat voor leerlingen die in het vwo goed voorbereid zijn op deze competenties, de overgang naar het wetenschappelijk onderwijs gemakkelijker kan verlopen.

Hoe verloopt de Essaywedstrijd?

De 5-vwo-leerlingen die deelnemen aan de wedstrijd, ontvangen, zoveel mogelijk tegelijkertijd, de wedstrijdopdracht met de links naar de artikelen als achtergrondinformatie, die bij voorkeur op een digitaal platform waar binnen jouw school mee gewerkt wordt, zijn gepubliceerd. De leerlingen schrijven hun essay meteen na het lezen van de achtergrondinformatie, individueel en zonder verdere hulp, in drie aaneengesloten klokuren. Na afloop leveren de leerlingen hun essay als word-document in bij de docent.

Na de inzending van de essays zullen schrijfvaardigheid-experts van de Letterenfaculteit en het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen de tien finalisten, waaronder de drie winnaars, selecteren. Eind mei worden de finalisten samen met hun ouders en docent uitgenodigd voor de feestelijke high tea ter ere van de prijsuitreiking, die op vrijdagmiddag 16 juni in Huize Heyendaal op de RU-campus in Nijmegen zal plaatsvinden.

De prijs bestaat uit een boekenbon en een wild card voor het propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, een prestigieus programma voor excellerende studenten aan de Radboud Universiteit. De essays van de tien finalisten zullen bovendien in de vorm van een boekje gepubliceerd worden.

Online workshop voor docenten en oefenopdrachten

Jaarlijks bieden we in januari een online workshop voor deelnemende docenten aan. De workshop Schrijven is denken biedt docenten didactische tips voor schrijfvaardigheidsonderwijs met het accent op plezier voor zowel leerling als docent. Je krijgt praktische tips bijvoorbeeld over het schrijfproces, peerfeedback en oefeningen en ideeën die je meteen kunt verwerken in jouw lessen. Aanmelden voor de workshop kan via het aanmeldformulier voor de wedstrijd.

Naast deze workshop bieden we ook kant-en-klare oefenopdrachten (met nieuwe actuele artikelen) waar je nu al mee kunt gaan oefenen.
De wedstrijdopdracht is nadrukkelijk niet bedoeld als oefenopdracht. Tevens willen we je vragen om wedstrijdopdrachten van voorgaande jaren niet als oefenopdracht te gebruiken.

Wat je ter inspiratie zeker wel kunt doen, is met je leerlingen de boekjes met de essays van de finalisten doornemen en een impressie van de prijsuitreiking van het afgelopen jaar bekijken.

Heb je nog vragen?

Voor inhoudelijke vragen over de essaywedstrijd en workshop kun je terecht bij Ingrid Stassen, Faculteit der Letteren (ingrid.stassen@ru.nl).

Voor overige vragen kun je contact opnemen met Joyce Wanten van het Radboud Pre-University College of Society (pucofsociety@let.ru.nl).