Zoek in de site...

Essaywedstrijd 2022

Daniek Hageman (Liemers College Heerenmäten) en Robin Hendriksz (Erasmiaans Gymnasium) winnaars van de Essaywedstrijd 2022!

De tiende editie van de Essaywedstrijd heeft een gedeelde eerste plaats opgeleverd voor Daniek Hageman en Robin Hendriksz. Uit maar liefst 635 deelnemende scholieren zijn de tien beste essayschrijvers op vrijdagmiddag 17 juni samen met hun ouders en docent Nederlands uitgenodigd voor een feestelijke high tea in Huize Heyendaal. Op deze prachtige locatie op de campus van de Radboud Universiteit zijn de drie prijswinnaars tijdens een zenuwslopende toespraak (pdf, 156 kB) bekend gemaakt door jurylid Peter-Arno Coppen.

Naast Daniek en Robin (gedeelde eerste plaats) viel ook Bas Schutjes van het Leidsche Rijn College in de prijzen. De winnaars ontvingen een boekenbon en een wildcard voor het propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, een prestigieus programma voor excellerende studenten aan de Radboud Universiteit. De essays van de tien finalisten zijn bovendien in de vorm van een boekje gepubliceerd en uitgereikt aan de finalisten en hun docent.

Het onderwerp van 2022 was: Kleuren met taal

Ook de overige finalisten verdienen een groot compliment voor hun prachtige prestatie:

Dina Talhaoui - Theresialyceum, Tilburg
Isa de Baay - Montessori College, Nijmegen
Meike de Vries - CSG Bogerman, Sneek
Ole de Laat - Werkplaats Kindergemeenschap
Sil Zoethout - Emelwerda College
Tijn Piest - Almende College
Zara Wemerman - Christelijk Lyceum Apeldoorn

Wat is de essaywedstrijd?

Voor deze wedstrijd schrijven 5-VWO-leerlingen een prikkelende opiniërende tekst gebaseerd op actuele achtergrondinformatie die bij de opdracht verstrekt wordt. We proberen leerlingen via een inspirerende opdracht uit te dagen tot het schrijven van een goed doordachte tekst waar ze ook hun creativiteit in kwijt kunnen.

Essaywedstrijd 2023

Doceer je Nederlands, Maatschappijleer of Filosofie in de bovenbouw van het vwo? Met veel plezier nodigen we jou en jouw leerlingen uit om in 2023 deel te nemen aan de elfde editie van de Essaywedstrijd!

Waarom meedoen aan de essaywedstrijd?

Het is leerzaam en leuk, het is spannend, het is anders. En de prijsuitreiking is een waar feest! Geïnspireerd door de vrijere vorm van een essay, ideeën uit de workshop en de kant-en-klare oefenopdrachten biedt de wedstrijd jouw leerlingen de kans tot het schrijven van teksten met een originele inhoud en stijl. Met het eindexamen in zicht vormt de wedstrijd een extra stimulans om doel- en publieksgericht schrijven, bijvoorbeeld als voorbereiding op een uiteenzetting, beschouwing of betoog, te oefenen. De wedstrijdopdracht daagt de leerlingen uit tot kritisch denken, een beargumenteerd standpunt in te nemen en dit in een aantrekkelijke stijl tot een originele en helder gestructureerde tekst te verwerken. De ervaring leert dat voor leerlingen die in het vwo goed voorbereid zijn op deze competenties, de overgang naar het wetenschappelijk onderwijs gemakkelijker kan verlopen.

Hoe verloopt de Essaywedstrijd?

De 5-vwo-leerlingen die deelnemen aan de wedstrijd, ontvangen, zoveel mogelijk tegelijkertijd, de wedstrijdopdracht met een aantal links naar artikelen over het onderwerp en schrijven hun essay meteen na het lezen, individueel en zonder verdere hulp, in drie aaneengesloten klokuren. Na afloop leveren ze hun essay via mail in bij de docent. De wedstrijdopdracht kan indien nodig ook digitaal afgenomen worden. Na afloop leveren de leerlingen hun essay via mail in bij de docent. Bij digitale afname van de wedstrijdopdracht wordt deze met de links naar de achtergrondinformatie bij voorkeur op een digitaal platform waar binnen uw school mee gewerkt wordt, gepubliceerd.

Begin februari wordt de complete wedstrijdopdracht naar alle deelnemende scholen gestuurd.

Na de inzending van de essays zullen schrijfvaardigheid-experts van de Letterenfaculteit en het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen de tien finalisten, waaronder de drie winnaars, selecteren. Begin juni worden de finalisten samen met hun ouders en docent Nederlands uitgenodigd voor de feestelijke high tea ter ere van de prijsuitreiking, die in Huize Heyendaal op de RU-campus in Nijmegen zal plaatsvinden.

Online workshop voor deelnemende docenten en oefenopdrachten

In januari 2023 bieden we een online workshop voor deelnemende docenten aan. De workshop biedt docenten didactische tips voor schrijfvaardigheidsonderwijs met het accent op plezier voor zowel leerling als docent. Je krijgt praktische tips bijvoorbeeld over het schrijfproces, peerfeedback en oefeningen en ideeën die je meteen kunt verwerken in jouw lessen. Naast deze workshop bieden we ook kant-en-klare oefenopdrachten met didactische tips

De wedstrijdopdracht is nadrukkelijk niet bedoeld als oefenopdracht. Tevens willen we je vragen om wedstrijdopdrachten van voorgaande jaren niet als oefenopdracht te gebruiken.

Heeft u nog vragen?

Voor inhoudelijke vragen over de essaywedstrijd en workshop kun je terecht bij Ingrid Stassen, docent Communicatie- en Informatiewetenschappen Faculteit der Letteren (ingrid.stassen@ru.nl).

Voor overige vragen kun je contact opnemen met Joyce Wanten van het Radboud Pre-University College of Society (pucofsociety@let.ru.nl).