Zoek in de site...

Prijsuitreiking Essaywedstrijd 2019

Daan Coerts van CSG Bogerman in Sneek wint Essaywedstrijd 2019!

Voor de zevende keer organiseerde het Radboud Pre-University College of Society van de Radboud Universiteit dit jaar de Essaywedstrijd voor scholieren uit 5-vwo. Dit jaar luidde het thema van de wedstrijd 'Ik (word) beïnvloed'. Leerlingen van 30 scholen hebben in totaal 496 essays ingezonden. Een vakkundige jury bestaande uit schrijfvaardigheidsexperts van de Faculteit der Letteren en het Academisch Schrijfcentrum van Nijmegen boog zich kritisch over deze berg papieren.

Op vrijdagmiddag 14 juni kwamen de tien finalisten met hun ouders en docent Nederlands naar de campus van de Radboud Universiteit voor de ontknoping. Onder het genot van een feestelijke high tea werden de drie beste finalisten bekend gemaakt. Daan Coerts van CSG Bogerman in Sneek werd uiteindelijk als beste essayschrijver van 2019 bekroond. Naast een mooi bedrag aan boekenbonnen, ontvangt Daan een wildcard voor sollicitatie voor het propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, een prestigieus programma voor excellente studenten.

Corinde de Vries van Gomarus Scholengemeenschap werd tweede en Sanne Breedveld van OSG West-Friesland mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

De essays van de 10 finalisten zijn gebundeld in een boekje (pdf, 611 kB) dat alle finalisten en docenten tijdens de prijsuitreiking overhandigd hebben gekregen. Tijdens de prijsuitreiking roemde expertjurylid prof. dr. Marc van Oostendorp de finalisten om hun vindingrijke, creatieve, soms grappige en rake teksten en las hij uit ieder essay de meest opvallende zin voor:

 • Sanne Breedveld OSG West-Friesland
  Zo kan die vrouw die vroeger veel films keek waarin mannen als lustobject worden neergezet, die films inmiddels beu zijn en benieuwd zijn naar iets nieuws, maar de films die zij te zien krijgt op Netflix zijn nog steeds gebaseerd op wat zij eerder keek, waardoor haar scherm nog steeds gevuld is met films waarin Jan Kooijman zijn buikspieren showt.

 • Megan Weijman - Hendrik Pierson College Zetten
  Er wordt hooguit in grote lijnen binnen dertig seconden verteld waar het over ging, gevolgd door vijf minuten lang het voorlezen van de negatieve reacties van de bittere bejaarden die niet tegen verandering kunnen.

 • Suzan Klijnjan - Hondsrug College Emmen
  Alles zit tegen zelfs de wind.

 • Yenti Luijmes - Montessori College Nijmegen
  Nou, wat mij betreft is het gesprek met deze woorden afgelopen en dan sta ik op om ergens anders mijn lunch op te eten.

 • Ivar van Brink - Christelijk Lyceum Apeldoorn
  Geert Wilders in zijn stoere legeruniform zal je namelijk voor de rest van je leven bijblijven.

 • Corinde de Vries - Gomarus Scholengemeenschap Gorinchem
  Het wordt je tenslotte toegeworpen als je ’s ochtends naast je granulamuesli je Instagram even checkt.

 • Lisa Wiggers - Etty Hillesum Lyceum, Deventer
  Invloed is als de oogkleppen van een paard, die het beestje de goede richting op sturen: de oogkleppen kunnen je bijsturen om ervoor te zorgen dat je de goede kant opgaat, maar ze vernauwen wel je horizon.

 • Rinske den Heijer - Het Nieuwe Eemland, Amersfoort
  Het is goed mogelijk dat onze hersenen van verhalen zoals ‘Herten Oostvaardersplassen met bommen afgeslacht’ en ‘Paardenbloemthee honderd keer effectiever dan chemotherapie’ een eigen waarheid gaan maken.

 • Daan Coerts - CSG Bogerman Sneek
  Ik vind dat jij, net als iedereen, mag praten zoveel je wil, over uilen van Romeinse goden mag ijlen zoveel je wil en aan lavendel mag ruiken zoveel je wil, maar kan die microfoon alsjeblieft weer uit?

 • Elena Machouri - SSGN
  Accepteer de vormen en kleuren waarin maskers voorkomen en vind rust in je dagelijks leven.

De winnaars van de Essaywedstrijd 2019 zijn:

1. Daan Coerts - CSG Bogerman Sneek
2. Corinde de Vries - Gomarus Scholengemeenschap Gorinchem
3. Sanne Breedveld - OSG West-Friesland Hoorn

De overige finalisten zijn (in willekeurige volgorde):

 • Megan Weijman - Hendrik Pierson College, Zetten
 • Suzan Klijnjan - Hondsrug college, Emmen
 • Ivar van Brink - Christelijk Lyceum, Apeldoorn
 • Lisa Wiggers - Etty Hillesum Lyceum, Deventer
 • Rinske den Heijer - Het Nieuwe Eemland, Amersfoort
 • Elena Machouri - Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen (SSGN)
 • Yenti Luimes - Montessori College, Nijmegen