Zoek in de site...

Lesideeën Domein C: Kunst Algemeen/CKV

De studie Algemene Cultuurwetenschappen (ACW) lijkt, in termen van de middelbare school, het meest op het theoretische vak ‘kunst algemeen’. Echter ligt het zwaartepunt bij Algemene Cultuurwetenschappen meer op literatuur, filosofie en film(analyse), terwijl veel leerlingen toch vooral worden opgeleid in de beeldende kunst, dans, drama en muziek. Een één-op-één overstap van kunstvakken naar de studie Algemene Cultuurwetenschappen is er niet.

Onderstaande lesideeën kunnen naar eigen inzicht worden aangepast en ingezet. Dit materiaal zal up-to-date gehouden worden en door de Teachers in Residence en de opleidingen met enige regelmaat worden aangevuld met nieuw lesmateriaal.

Lesideeën

Illustratie: Roel Venderbosch

Kunst en cultuur, wat kan ik ermee?

In onderstaand bestand staat een uitgebreid overzicht van kunst-, cultuur- en vormgevingsstudies. Laat leerlingen uit elke categorie (kunst & vormgeving, techniek & design, geesteswetenschappen) minimaal één studie kiezen waarnaar kort onderzoek wordt gedaan en laat ze hun bevindingen aan elkaar presenteren.

Massacultuur vanaf 1950 in relatie tot de klassieken: De straatmenade; van klassieke outcast tot popdiva Beyoncé; een themareeks over powervrouwen, gender en identiteit, extase, de angst voor het oncontroleerbare in onszelf en het verlangen naar orde.

In Beyoncé’s videoclip Hold Up uit het visuele album Lemonade worden we letterlijk ondergedompeld in de wereld van de vrouw die al sinds mensenheugenis ondergeschikt is aan de man. Als in een horrorfilm zien we haar wens om zich te bevrijden uit die onderdrukking, weg van de twijfel aan zichzelf en de frustratie over hoe zij wordt behandeld. Wanneer ze de deuren van haar gevangenis opengooit, en zich laat reinigen als in een doop, ontpopt ze zich tot een krachtige wilde die als in een extase macht met macht vergeldt.

In een themareeks, bedoeld voor de bovenbouw van het vwo, analyseren we de songtekst en clip van het nummer Hold Up, brengen we deze in relatie met de video-installatie Ever is Over All van de hedendaagse kunstenaar Pipilotti Rist en vinden we aanknoping bij een conceptuele figuur die teruggaat op de klassieke oudheid: de extatische menade. We lezen, luisteren, kijken, analyseren en onderzoeken. Deze themareeks wordt theoretisch onderbouwd met een analyse en vlog van prof. dr. Maarten De Pourcq, hoogleraar aan de Radboud Universiteit. De link naar de vlog vindt u in het lesmateriaal. Het materiaal bestaat uit een Powerpoint-presentatie, een handleiding voor leerlingen en een handleiding voor docenten.

Graphic Memoir - Autobiografische verhalen in stripvorm; een intermediale kunstvorm

Deze les is opgesplitst in 3 lesuren van circa 50 minuten (evt. past het ook in 2 lesuren), eventueel aangevuld met een verdiepende opdracht in de vorm van een praktisch werkstuk. De onderdelen die worden besproken geven in toenemende mate verdieping aan het onderwerp ‘Graphic Memoir. Het materiaal bestaat uit 6 delen waarbij leerlingen onder andere kennis maken met de begrippen ‘Hoge kunst’ en ‘lage ofwel populaire cultuur’ en discussiëren over de toegevoegde waarde van interdisciplinaire kunst.