Zoek in de site...

Taaldorp Spaans

Ontwerpers: Melanie van den Heuvel en Suzanne Romijnders  liemers  
Studie: Romaanse Talen en Culturen          
School: Liemers College, Zevenaar
Begeleidende docent: Liesbeth van Loevezijn
Schoolvak: Spaans
Onderwerp: Spreekvaardigheid “Taaldorp”

Wens en doel

Leerlingen vinden zichzelf verstaanbaar leren maken het belangrijkste doel, en zij zouden zich daar het liefst in verbeteren. Gespreksvaardigheid en  spreekvaardigheid zijn dus de doelen van deze lessen.

Omschrijving van het ontwerp

Het eerst deel gaat om het verbeteren van de uitspraak. (25 tot 50 minuten) Het belang van spreekvaardigheid wordt onderstreept, zowel binnen de competenties van het Spaans als het praktische gedeelte van de leerlingen, namelijk het naderende examen. Met behulp van een PowerPoint met uitspraaktips worden alle klanken besproken. Daarna volgen een aantal oefeningen. Deze oefeningen hebben een oplopende graad van moeilijkheid,

Het tweede deel is een gespreksvaardigheidsles van 50 minuten. De tafels staan in een cirkelvorm met aan iedere tafel twee stoelen, zodat er duo's gevormd kunnen worden: leerlingen worden gesprekspartners. Op iedere tafel liggen opdrachten rondom verschillende thema’s (bv thema’s die een rol spelen bij een mondeling examen of grammaticale thema’s). Leerlingen kiezen bij binnenkomst zelf waar ze willen zitten, later wisselen ze  iedere keer van plek. In zes rondes van zes minuten, proberen de leerlingen telkens een bepaalde opdracht uit te voeren door in het Spaans te praten met de gesprekspartner. Iedere opdracht heeft een information gap, waardoor er een spel van vraag en antwoord zal ontstaan. Na elke ronde draait iedereen een plek door naar links. Zo heeft iedereen iedere ronde een andere gesprekspartner voor zich, en wisselen ze iedere ronde van tafel waardoor ze steeds een ander onderwerp hebben om over te praten.

Reacties

Leerlingen: “Hele verschillende opdrachten die samen alle stof van de afgelopen 2 jaar bevatten.” “Leuk gedaan, goed verzonnen die opdrachten met de taaldorples. Was leuk, ga zo door :)

Docent: “Het niveau was uitdagend, de uitwerking zeer goed met mooie materialen en het ontwerp goed doordacht.”

Download lesmateriaal 'Het Taaldorp' (zip, 62 MB).