Zoek in de site...

Europees recht

Binnen het thema Europees recht kun je kiezen uit een van de volgende vier onderwerpen.

Wie bepaalt in Europa: Brussel of de lidstaten?

Vaak is er discussie over de macht in de Europese Unie. In dit interactieve mini-college bespreken we het recht achter de politieke discussie. Wie heeft er nu eigenlijk de macht in Europa? Waar worden besluiten gemaakt? Kunnen nationale parlementen nog ingrijpen? Samen met jouw leerlingen gaan we op zoek naar de antwoorden op deze en andere vragen.

Open grenzen in Europa: een vloek of een zegen?

De open grenzen in de Europese Unie hebben ons veel gebracht. Welvaart en vrede zijn er bij gebaat. Desondanks zijn er ook negatieve aspecten aan deze open grenzen. Criminelen kunnen bijvoorbeeld zeer gemakkelijk actief worden op de Europese markt. Grensoverschrijdende criminaliteit is dus geen hypothetische situatie meer. Kunnen lidstaten criminelen terugsturen naar hun eigen land? En hoe zit het eigenlijk, meer in het algemeen, met het vrij verkeer van personen in de Europese Unie?

Poolse problemen: Europa als redder?

Rechters worden ontslagen. De media zijn aan banden gelegd. Dit allemaal om de ‘foute’ communisten uit de staatsinstellingen te krijgen. Toch ontstaan hierdoor problemen met de rechtsstaat. Kun je namelijk zomaar onafhankelijke rechters ontslaan? En dan vooral, wat kan Europa hiertegen doen en wat dóet Europa hiertegen?

Google beteugeld: de strijd tussen de Europese Commissie en machtige bedrijven

De afgelopen drie jaar heeft Google in totaal meer dan 4,5 miljard euro aan boetes opgelegd gekregen van de Europese Commissie. Waarom doet de Commissie dit? En wat zijn de mogelijkheden in de Europese Unie om machtige bedrijven aan te pakken? In dit interactieve mini-college schenken we aandacht aan het verbod op misbruik van een dominante positie door bedrijven.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een gastcollege Europees recht of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar pucofsociety@jur.ru.nl. Let op: aan het verzorgen van een gastcollege zijn kosten verbonden. Neem voor meer informatie contact op.

Europa