Zoek in de site...

Strafrecht

Binnen het thema Strafrecht kun je kiezen uit een van de volgende vier onderwerpen.

Het opsporingsonderzoek in strafzaken: van aangifte tot de zitting, en van telefoontappen tot aanhouding

Het strafrecht komt vaak in het nieuws. Met name als de inhoudelijke behandeling van een zitting plaatsvindt, is er veel media aandacht. Voorafgaand aan de zitting vindt echter een heel opsporingsonderzoek plaats. Zo worden verschillende getuigen gehoord, een verdachte kan worden aangehouden en verhoord, er kunnen huiszoekingen worden gedaan, en nog veel meer. Vragen die bij dit onderwerp aan bod komen zijn onder meer: wat mag de politie doen tijdens een opsporingsonderzoek? Wanneer mag iemand worden aangehouden? Is het opsporen echt zo spannend als het lijkt? Mag de advocaat zand in de machine strooien?

#MeToo en het strafrecht

De afgelopen jaren is de #MeToo-beweging flink op gang gekomen. Vanuit het strafrecht kan de #MeToo-beweging vanuit verschillende kanten belicht worden. Zo kan allereerst de vraag gesteld worden wanneer een slachtoffer van een zedendelict aangifte doet, en van welk feit. Daarna vindt een opsporingsonderzoek plaats, waarbij de politie onder andere de betrouwbaarheid van getuigenverklaringen moet toetsen. Kunnen we iedere getuige nu zomaar op zijn of haar blauwe ogen geloven? Zelfs als de getuige betrouwbaar verklaart, is het dan de vraag of het strafbaar feit bewezen kan worden verklaard. Tot slot kan worden afgevraagd wat de straf is die opgelegd dient te worden: moet een verkrachter levenslang de bak in, of is hulpverlening eerder aangewezen?

Noodweer: wat mag iemand doen als iemand in jouw huis staat?

Een tijd geleden vond een overval plaats op juwelier Goldies. De eigenaar van de juwelierszaak schoot beide overvallers neer. Eigenlijk heeft hij daarmee een strafbaar feit gepleegd. Tegelijkertijd voelt het toch onrechtvaardig als de eigenaar zich überhaupt niet mag verdedigen. In het strafrecht kennen we de rechtvaardigingsgrond noodweer. Die rechtvaardigingsgrond betekent echter niet dat iedere verdediging geoorloofd is. Dat doet de vraag rijzen: wat mag je doen als een inbreker in jouw huis staat?

De mensen in het strafrecht: wat doet een rechter, officier van justitie en advocaat?

Het strafrecht roept vaak veel emoties in de samenleving op. Naar voorbeelden hiervan hoef je niet ver te zoeken, kijk maar naar de zaken over de moord op Anne Faber of Nikky Verstappen. De rechters in deze zaken moeten een oordeel geven over de schuld van de verdachte. Ondanks alle emoties en media-aandacht, is het de bedoeling dat de rechter zijn of haar hoofd koel houdt. Wat doet dat met een rechter? Slaapt een rechter daar ’s nachts slecht over? Niet alleen de rechter staat in strafzaken in de schijnwerpers. Ook advocaten trekken vaak veel aandacht. Wat is de taak van de advocaat eigenlijk? En heeft een advocaat er moeite mee om voor vrijspraak te pleiten, terwijl hij weet dat de verdachte schuldig is?

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een gastcollege Strafrecht of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar pucofsociety@jur.ru.nl. Let op: aan het verzorgen van een gastcollege zijn kosten verbonden. Neem voor meer informatie contact op.

oefenrechtbank