Zoek in de site...

Docentendag Aardrijkskunde

'Globalisering in kaart: van kaartvaardigheden tot mapping' - donderdag 6 oktober 2022

Afbeelding1Afbeelding2

Helaas zit deze docentendag vol! Wilt u op de hoogte blijven van deze activiteit? Meld u dan aan voor het 'blijf op de hoogte' formulier.

In de huidige samenleving vormt globalisering een interessant fenomeen en maatschappelijke uitdaging voor geografen, planologen en milieukundigen. Of het nu gaat om de grenzen van Europa, de gevolgen van klimaatverandering en migratie, of de verduurzaming van de wereldeconomie. Geografische informatie, kaarten en storymaps spelen daarin een ondersteunende, verdiepende en debat-bepalende rol.

De sectie Geografie, Planologie en Milieu (GPM) organiseert wederom een docentendag voor aardrijkskundeleraren. Op deze dag kun je een middag 'inhoudelijk bijtanken' over globalisering en kaartvaardigheden: wat is het fenomeen van globalisering, wat is de rol van grenzen, hoe breng je het in kaart en hoe ondersteunen kaarten de verhalen rondom globalisering en migratie?

De docentendag wil bijdragen aan kennis- en ideevorming voor de verschillende domeinen die centraal staan in het aardrijkskundeonderwijs, zoals het doen van geografisch onderzoek (domein A: vaardigheden), mondiale verdelingsvraagstukken (domein B: wereld) en mondiale milieuvraagstukken (domein C: aarde), en hoe die samen komen in de directe leefomgeving (domein E).

Met een lezing van Henk van Houtum, workshops en concrete ideeën en tips voor in het klaslokaal. Tegelijkertijd is er in de pauze en na afloop ruim de tijd om de contacten tussen uw school en de Radboud Universiteit te versterken. Deze dag zal plaatsvinden in het Elinor Ostromgebouw.

Programma

Programma Docentendag Aardrijkskunde 'Globalisering in kaart: van kaartvaardigheden tot mapping'
Donderdag 6 oktober 2022
Tijd Omschrijving
14.00 uur Opening Openingswoord - Door prof. dr. Arnoud Lagendijk (sectievoorzitter GPM)
14.15 uur Lezing Globalisering in kaart - Door Henk van Houtum
15.00 uur Workshop ronde 1
  1. Globalisering en Zuid-Amerika - Door Christina Inoe en Francisco Macedo-Filho

  2. Migration Stories - Door Joris Schapendonk
15.45 uur Pauze
16.15 uur Workshop ronde 2
  1. Van Kaartvaardigheden tot Advanced GIS: het gebruik van storymaps - Door Kevin Raaphorst en Iulian Barba-Lata
  2. Sub-saharan Africa en Kaarten - Door Lothar Smith
17.00 uur Afsluiting Reflectie in relatie tot thema – Joost Penninx / Henk-Jan Kooij
17.15 uur Informeel samenzijn Borrel met soep

De kosten bedragen € 50,-. Hierbij zijn koffie/thee, soep en een borrel inbegrepen. Na afloop kunnen deelnemers een nascholingscertificaat krijgen.

Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar docentendag@fm.ru.nl