Docentendag Griekse en Latijnse Taal en Cultuur: Op pad in Romeins Nederland

Op vrijdag 31 maart 2023 organiseert de afdeling GLTC van de Radboud Universiteit, in samenwerking met het Radboud Pre-University College of Society een studiedag voor docenten klassieke talen. Het thema voor deze dag is mobiliteit in Romeins Nederland.

Programma

Het programma begint om 11.00 uur en eindigt om 17.00 uur, aansluitend is er een borrel.

De Romeinen waren vanaf de veroveringen van Gaius Julius Caesar ruim vijf eeuwen actief in Noordwest-Europa. Het is dus niet verwonderlijk dat zij hun sporen, zichtbaar en onzichtbaar, hebben nagelaten in Nederland, met name in Nijmegen en omgeving. De recente spectaculaire vondsten bij het Gelderse Herwen zorgen voor opwinding en zetten aan tot verder onderzoek. We hebben ons voor het thema van de docentendag laten inspireren door deze bijzondere ontdekking. De dag bestaat uit twee lezingen/workshops over het dagelijks leven, de religie en de mobiliteit in Romeins Nederland tussen stad, platteland en de Neder-Germaanse Limes. In de vakdidactische workshop wordt met behulp van degelijke handvatten geoefend hoe je een museumbezoek of excursie (in of buiten Nederland) met leerlingen effectief kunt opzetten, uitvoeren en evalueren. Aansluitend is er een stadwandeling door Nijmegen onder leiding van hoogleraar Stephan Mols waarin we speuren naar sporen uit het Romeinse verleden, om uit te komen bij een bezoek aan enkele topstukken uit de collectie van Museum het Valkhof. Een afsluitende borrel vormt de bekroning van deze bijzondere dag.

Meer informatie en aanmelden

Deze nascholingsdag start op de campus van de Radboud Universiteit maar vindt ook plaats in het centrum van Nijmegen en in Museum het Valkhof. De kosten voor deelname bedragen € 125,- per persoon inclusief lunch en certificaat van deelname.

Neem voor meer informatie contact op met het Radboud Pre-University College of Society via pucofsociety@let.ru.nl of telefonisch of via WhatsApp: 06-31132898.