Docentendag Spaans

Zin om ervaringen uit te wisselen met andere collega’s Spaans? Om geïnspireerd te raken door elkaar en nieuwe lesideeën op te doen? Reserveer dan alvast donderdag 12 oktober 2023 in je agenda, el Día de la Hispanidad, voor de Docentendag Spaans aan de Radboud Universiteit Nijmegen. We hebben een stimulerend en verdiepend programma voor je, waarin ook plaats is voor netwerken en gezelligheid.

Lezen met je handen: el libro cartonero in de Spaanse les.

In dit digitale tijdperk kan het maken van een libro cartonero leerlingen op een alternatieve manier kennis laten nemen van taal, literatuur, cultuur, geschiedenis, schrijfvaardigheid en creativiteit. Tijdens de Docentendag Spaans maak je kennis met de mogelijkheden van het libro cartonero voor je lespraktijk en hoe je jouw leerlingen kunt begeleiden. Je ontvangt een concreet lesplan en een lijst met benodigde materialen.

Het begon allemaal in 2003 in Argentinië, met de oprichting van Eloísa Cartonera. De economische crisis in het land zorgde voor een enorme werkloosheid: mensen probeerden geld te verdienen door karton in te zamelen. Een groep kunstenaars besloot de handen ineen te slaan met de cartoneros en samen boeken te maken om zo literatuur en kunst voor iedereen beschikbaar te maken. Sindsdien is het initiatief overgenomen in andere Latijns-Amerikaanse landen en de rest van de wereld.

Het libro cartonero is een van gerecycled materiaal, handgemaakt boek. Met deze creatieve werkvorm maken je leerlingen zelf keuzes over de inhoud: Spaanstalige gedichten, verhalen, en korte romans… Lezen met je handen: raak geïnspireerd op deze docentendag en laat straks ook jouw leerlingen zelf aan de slag gaan tijdens de Spaanse les!

Cartas de España: Todo empezó con la idea de emigrar

Voor de afsluitende presentatie hebben we de Spaanse kunstenaar Elena Prado uitgenodigd. Prado is zeer geïnteresseerd in het bevorderen van bemiddelingsprocessen en het werken aan geheugen door middel van samenwerkingen met gemeenschappen. In 2020 deed zij samen met Carme Nogueira onderzoek naar de herinneringen van de Spaanse gemeenschap in Breda, arbeiders die in de jaren zestig het Spanje van dictator Franco verlieten om in Nederland te gaan werken. De beelden, voorwerpen en persoonlijke verhalen om deze vergeten geschiedenis zichtbaar te maken zijn verzameld in Brieven uit Spanje, geïnspireerd op de Spaanse krant Carta de España die in de jaren zeventig de link vormde tussen de Spaanse migranten en het thuisland.
In deze presentatie vertelt Elena over haar werk en denken we samen na over mogelijkheden om leerlingen in contact te laten komen met de Spaanstalige gemeenschap in Nederland.

14:00 uur Acogida
14:15 uur Bienvenida

Editoriales cartoneras: origen, desarrollo y experiencias didácticas

15:00 uur Café
15:15 uur Taller-acción: ¿Cómo hacer un libro cartonero? – El libro cartonero en las clases de español
17:15 uur Aperitivo
18:00 uur Cena
19:00 uur Conferencia de cierre: Elena Prado

Donderdag 12 oktober 2023
Van 14.00 tot ± 20.00 uur

Campus Radboud Universiteit te Nijmegen. Meer informatie volgt na inschrijving.

Meer informatie en aanmelden

De docentendag Spaans, georganiseerd door de afdeling Spaanse taal en cultuur (RU) en het Radboud Netwerk Spaans, in samenwerking met het Radboud Pre-University College of Society, vindt plaats op donderdag 12 oktober.

De kosten voor deelname bedragen € 150,- per persoon inclusief materialen, certificaat van deelname en diner. Aanmelden is mogelijk tot en met 8 oktober. Je voldoet de betaling direct bij je aanmelding via Ideal, PayPal of creditcard. Je ontvangt hiervan een bewijs zodat je de kosten kunt declareren bij je werkgever. Let op: Door de overgang naar een nieuw systeem kan het enkele dagen duren voordat je een bevestiging ontvangt. Bij annulering na 2 oktober 2023 worden er annuleringskosten in rekening gebracht (50% van het inschrijfgeld). Er kunnen wijzigingen in (de opzet van) het programma plaatsvinden. Deelnemers worden in dat geval zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Studentenkorting

Ben je student, dan kun je tegen een gereduceerd tarief van €30,- deelnemen aan deze dag. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar pucofsociety@let.ru.nl. Vermeld daarbij aan welke onderwijsinstelling je studeert en je factuurgegevens.

Contact

Heb je vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op via: pucofsociety@let.ru.nl of 06 - 31 13 28 98.