Zoek in de site...

Feit en Fictie: Docentendag voor CKV- en Kunstdocenten

In het najaar organiseert de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen van de Radboud Universiteit, in samenwerking met het Radboud Pre-University College of Society een studiedag voor docenten CKV in het vo en hun meest gemotiveerde leerlingen. Ook voor docenten Kunst Algemeen en Tehatex is deze studiedag de moeite waard. Studenten zijn, tegen een gereduceerd tarief, ook van harte welkom om deel te nemen.

Het programma richt zich op het thema ‘feit en fictie’, dat binnen het vak CKV één van de elf inhoudelijke dimensies is. Deze dag onderzoekt visuele geletterdheid en beeldkritiek: hoe kan de TikTok generatie in beelden leren feit en fictie te onderscheiden?!

Programma (onder voorbehoud)

09.30 - 09.45 Aanmelding en ontvangst
09.45 - 10.00 Opening door de dagvoorzitter

Prof. dr. Anneke Smelik

10.00 - 11.15

Lezing en workshop Kritische beelden: denken en doen met foto’s

Dr. Wilco Versteeg
11.15 - 11.30 Pauze
11.30 - 12.45

Lezing en workshop
De verhalen van complotdenkers

Dr. Roel Smeets
12.45 - 13.30 Lunch
13.30 -14.45

Docenten: Didactische workshop

Leerlingen: workshop filmkijken

Hilde van Hoogstraten MEd en Mannick Wolters

Jeroen Boom

14.45 - 15.15 Discussie Prof. dr. Anneke Smelik
15.15 Afronding en uitreiking certificaten

Meer informatie en aanmelden

Deze nascholingsdag vindt plaats op de campus van de Radboud Universiteit. De kosten voor deelname bedragen € 125,- per persoon inclusief lunch en certificaat van deelname. Ook je meest gemotiveerde vwo-leerlingen zijn van harte welkom. Zij mogen, onder begeleiding van een docent, gratis deelnemen (max. 4 leerlingen per docent. Wil je meer leerlingen meenemen, neem dan contact op via pucofsociety@let.ru.nl).

Voor studenten geldt een speciaal studententarief van € 25,- per persoon. 

De datum volgt. Inschrijven is binnenkort mogelijk. 

Contact

Neem voor meer informatie contact op met het Radboud Pre-University College of Society via pucofsociety@let.ru.nl of telefonisch of via WhatsApp: 06-31132898.

Lezingen en workshops

Kritische beelden: denken en doen met foto's

De lezing biedt een verdiepend achtergrondverhaal over het onderscheiden van feit en fictie. De workshop laat zien hoe we beelden kunnen lezen.

De verhalen van complotdenkers

De lezing biedt een verdiepend achtergrondverhaal over de ideeën van complotdenkers op social media. De workshop laat zien hoe we narratieven (verhalen) en memes kunnen analyseren.

Didactische workshop voor docenten

Oude kunst zit vol met symbolen die voor de kijkers uit die tijd heel logisch waren. Nu zien leerlingen echter gewoon een portret van een man en vrouw zonder alle betekenissen die in dat werk zitten te begrijpen. Hoe laat je leerlingen op kunstzinnige ontdekkingstocht gaan door de symboliek in verschillende kunstdisciplines te analyseren en interpreteren? Vakdidacticus Mannick Wolters en Teacher in Residence Hilde van Hoogstraten geven een workshop over dit onderwerp.