Postacademische cursus young adult-literatuur
In november en december 2023 organiseert de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur in samenwerking met het Radboud Pre-University College of Society een postacademische cursus over young adult-literatuur.
Young adult-literatuur is populair en krijgt volop aandacht in de boekhandel en op sociale media. In de afgelopen jaren is een prijs voor jongerenliteratuur in het leven geroepen en een speciale Boekenweek voor jongeren opgericht. Recent onderzoek laat zien dat deze literatuur ook haar weg vindt naar het voortgezet onderwijs: binnen het schoolvak Nederlands wordt YA-literatuur ingezet in zowel de onder- als bovenbouw. Hoog tijd dus voor een postacademische cursus die geheel in het teken staat van Nederlandstalige YA-literatuur.
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. In het eerste college wordt de geschiedenis en ontwikkeling van young adult-literatuur in Nederland belicht. Daarbij zal ook worden ingegaan op hoe we YA-literatuur kunnen beschouwen. In de drie volgende colleges neemt telkens een andere expert op het gebied van literatuur voor jongeren een (recente) oorspronkelijk Nederlandstalige YA-roman onder de loep. De romans worden geanalyseerd vanuit diverse invalshoeken, zoals diversiteit, intertekstualiteit en life writing.
Programma
Woensdag 1 november | YA-literatuur? De geschiedenis en ontwikkeling van literatuur voor jongeren in Nederland. | Linda Ackermans MA |
Woensdag 15 november | ‘YA-literatuur en de werkelijkheid van jongeren’ De gelukvinder (2008), Edward van de Vendel en Anoush Elman |
Prof. dr. Helma van Lierop-Debrauwer |
Woensdag 29 november | ‘De ik en de ander. Voorbij grenzen: identiteit, intertekstualiteit en genres in YA-literatuur’ Duizend & ik (2023), Yorick Goldewijk |
Linda Ackermans MA |
Woensdag 6 december | ‘YA-literatuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit’ Confrontaties (2020), Simone Atangana Bekono |
Dr. Sara van den Bossche |
Voor wie?
De cursus richt zich voornamelijk op docenten Nederlands (in onder- en bovenbouw), biblio- en mediathecarissen en overige geïnteresseerden.
Praktische informatie
Voor alle avonden geldt:
Aanvang: 19.00u
Einde: 20.30u (ongeveer)
Halverwege het college is er een korte pauze.
De colleges worden gegeven op de campus van de Radboud Universiteit (de precieze locatie wordt nog bekendgemaakt), maar zijn ook online te volgen. Het is niet mogelijk voor afzonderlijke colleges in te schrijven. De colleges worden niet opgenomen en kunnen niet op een later moment worden bekeken.
Aanmelden
Aanmelden is mogelijk tot en met 18 oktober 2023. De kosten voor deelname bedragen 60 EUR per persoon, zowel voor fysieke als online deelname. Je doet de betaling direct bij aanmelding via creditcard, Ideal of PayPal. Je ontvangt een bevestiging voor eventuele declaratie bij je werkgever. Geïnteresseerden die werkzaam zijn als docent Nederlands buiten het Nederlands taalgebied mogen gratis deelnemen.
De cursus wordt gegeven op de campus van de Radboud Universiteit, maar het is ook mogelijk om online aan te sluiten. Op het aanmeldformulier kun je aangeven of je de colleges fysiek of online bijwoont.
Contact
Bij vragen kun je contact opnemen met het Radboud Pre-University College of Society via 06 - 31132898 (telefoon/whatsapp) of pucofsociety@let.ru.nl.
Sprekers
Helma van Lierop
Helma van Lierop is emeritus-hoogleraar jeugdliteratuur. Aan de Universiteit van Tilburg coördineerde zij tot 2022 zowel de Nederlandstalige master Jeugdliteratuur als de Erasmus Mundus Master Children’s Literature, Media and Culture. Zij was co-redacteur van Een land van waan en wijs. Geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur. Daarnaast publiceerde zij in internationale tijdschriften, onder meer over YA-literatuur.
Linda Ackermans
Linda Ackermans werkt aan de Radboud Universiteit aan een proefschrift over young adult-literatuur. Zij onderzoekt de werking en positie van deze literatuur in het Nederlandse literaire veld. In 2022 publiceerde ze onder andere het bij Stichting Lezen verschenen onderzoeksrapport ‘Young adult-literatuur op de leeslijst en in de lespraktijk’. Ze werkt tevens als docente Nederlands in het voortgezet onderwijs.
Sara Van den Bossche
Sara Van den Bossche is universitair docent jeugdliteratuurstudies aan Tilburg University. Ze doceert in de masterprogramma’s Jeugdliteratuur en Children’s Literature, Media and Culture (Erasmus Mundus). Haar voornaamste onderwijs- en onderzoeksonderwerpen zijn cultuurverschillen, canonvorming, feminisme en cognitieve literatuurwetenschap. Samen met Anne Klomberg schreef ze Jeugdliteratuur door de lens van etnisch-culturele diversiteit (2020).