Eindelijk weer een 'normale start'
Het onderwijs is de laatste twee jaren volledig door elkaar geschud. Binnen twee jaar zijn nagenoeg alle docenten expert geworden met Teams, weten ze hoe ze classrooms moeten aanmaken, hoe ze een break-out room opstarten en kunnen ze massaal met GoogleForms en andere online programma’s werken. Terwijl Nederland zijn strengste lockdown had, gingen de docenten door en bleven ze lesgeven, dan weer online, dan weer offline. (Vergeet niet dat de examenleerlingen van het voortgezet onderwijs vorig jaar gewoon fysiek onderwijs hebben gekregen.) Op de hogescholen en universiteiten bleef afstandsonderwijs het devies. Geen enthousiaste studenten voor je gezicht, maar een scherm waarop, als je geluk hebt, sommige de camera eens aanzetten.
In september mochten we eindelijk weer ‘normaal’ starten. Volle klassen, leerlingen die geen afstand meer van elkaar hoeven te houden en wij als docenten die weer ons beroep mogen uitoefenen. Eindelijk weer dat spel met de leerlingen in de klas. Een enkele blik, een snelle opmerking of grap kunnen allemaal makkelijker in levende lijve dan digitaal. De leerlingen meenemen wanneer je uitlegt hoe het voor een soldaat van zeventien was om in de modder te liggen in Ieper, of het onderwijsleergesprek over welke natuurrechten wij op dit moment allemaal dienen te hebben. Begrijp me niet verkeerd: de digitale revolutie die het onderwijs heeft moeten ondergaan heeft ook een hoop positieve gevolgen gehad, maar het lesgeven met een klas leerlingen voor mijn neus, dáár haal ik als leraar mijn plezier uit.
Hetzelfde plezier zag ik toen ik het werkcollege op de universiteit mocht bijwonen. Hier stond een docent die in zijn interactie met studenten samen met hen achter de kern van een tekst wil komen; een docent die de ene student even een subtiele correctie geeft, maar later weer een compliment. Een dergelijke dynamiek, tussen studenten en docent, is essentieel voor een leerproces.
We hebben weer een ‘normale’ start. Vanaf afgelopen maandag zijn de mondkapjes weg en mogen leerlingen en studenten allemaal weer fysiek onderwijs volgen. We moeten niet onderschatten hoe belangrijk dit is voor iedereen. Voor studenten, leerlingen en docenten zal deze fysieke dynamiek een hoop positieve energie opleveren, maar voor sommigen kan het ook wennen zijn. Laten we elkaar helpen om weer een echte normale start te hebben zodat we kunnen terugkeren naar normaal onderwijs.