Zoek in de site...

Hilde van Hoogstraten - Kunstgeschiedenis

Mijn naam is Hilde van Hoogstraten en ik ben sinds december 2021 werkzaam als Teacher in Residence bij de Radboud Universiteit.

Toen ik het gymnasium deed, twijfelde ik over mijn vervolgstudie. Na een hoop onrust (met veel onvoldoendes door gebrek aan motivatie) zette mijn moeder me af bij een studiekeuzeadviseur. Het onderwijs zou bij me passen, een taal misschien, dan kon ik naar de universiteit. Maar hij zei: ‘Ik heb nog nooit een gymnasiast naar het hbo gestuurd, maar bij jou doe ik het’. Ik zou het beste passen op de docentenopleiding voor beeldende kunst en vormgeving. Dat bleek het een schot in de roos.

Sinds mijn afstuderen werk ik op het Dr. Mollercollege in Waalwijk en geef daar CKV, Kunst Beeldend en Kunst Algemeen. Het mooie aan het kunstvak vind ik dat het zo persoonlijk is. Leerlingen moeten hun eigen visie geven over kunst, door het te bestuderen of door het zelf te maken. Daardoor leer je ze kritisch te denken over henzelf en de wereld om zich heen. ‘Kunst is echt het meest onderschatte vak dat er bestaat!’ riep een bevlogen leerling eens en daar ben ik het mee eens. Omdat je bij de kunstvakken vooral vaardigheden leert (behalve bij Kunst Algemeen, dat wel een grote kenniscomponent heeft), lijkt het voor veel leerlingen nutteloos. Terwijl aan het einde van het jaar bijna elke CKV-leerling zegt: ‘Het was toch eigenlijk wel leuk en afwisselend en ik kan nu eigenlijk ook veel beter uitleggen wat ik ergens van vindt’ (die vorm wordt tegenwoordig meer gebruikt dan ‘ik vind’ in het voorgezet onderwijs. Ook op het vwo.)

Mijn route naar het onderwijs via het hbo had ik nooit genomen zonder die studiekeuzeadviseur. Van hem heb ik geleerd dat de beste keuze er een is die bij je past, niet een die maatschappelijke status heeft. Als mentor en als docent probeer ik mijn leerlingen mee te geven om hun interesses en talenten te volgen. En ik? Na mijn hbo-master Kunsteducatie, zit ik nu tóch op de universiteit. Om te werken, dat wel. Ik hoop van harte dat ik kan helpen de overgang voor de eerstejaars gemakkelijker te maken, zowel op de universiteit als in het voorgezet onderwijs!

Blogs van Hilde