Het docentschap
Voor mijn laatste blog was het moeilijk kiezen waar ik over zou schrijven. Er verscheen al een heel emotioneel en dankbaar verhaal in Word, maar ik wil me toch nog even richten op de inhoud: de kwaliteit van geschreven teksten van studenten. Al in mijn eerste gesprekken met mijn collega-TiRs, studenten en universitair docenten en in mijn eerste verkenningen rondom het thema in de literatuur kwam dat onderwerp bovendrijven. (Hilde van Hoogstraten)
11 juli 2023
Fear of missing out, ken je dat? Het gevoel dat je overal aan mee wil of moet doen? Omdat het moet of nog erger, omdat je het heel, maar dan ook heel graag wil? Omdat je mee wil kunnen praten over wat nu hot is, over wat nu speelt in de maatschappij of, in ons geval, het onderwijs? Of nog preciezer, dat je bij wil blijven om de aansluiting tussen het VO en WO heel, maar dan ook heel goed te regelen? Ik ken het en ik heb er eigenlijk ook last van. (Cefas van Rossem)
15 december 2022
September voelt voor mij als januari. De meeste mensen hebben bij de start van een nieuw kalenderjaar allerlei voornemens, en voor mij is dat in september niet anders: ‘Dit jaar ga ik echt al mijn schoolexamens archiveren’ of ‘Dit jaar ga ik meer het huiswerk controleren’, ‘Dit jaar ga ik dit lesplan ontwikkelen’… (Valerie Meessen)
16 september 2022
Voor de theaterworkshops heeft de sectie Frans de Franse acteur Jérôme Thibault uitgenodigd. Jérôme komt uit Bordeaux en door alle maatregelen in de weken voorafgaand aan de activiteit bleef het tot het laatste moment onzeker of hij überhaupt wel kon komen. Toen ik dit vervolgens met mijn eigen derdeklassers deelde, werd mij goed duidelijk hoe erg onze kinderen behoefte hebben aan dit soort sociale activiteiten. (Jarrish Ramcharan)
11 februari 2022

Waar je in het onderwijs eigenlijk altijd een grote to-do-lijst hebt, begon ik deze baan met een schone lei. Of, om het als Teacher in Residence voor Kunstgeschiedenis juist te zeggen: een wit canvas. De ruimte ligt bij mij om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, waar de ruimte ligt om mijn talenten en kennis in te zetten om de opleiding Kunstgeschiedenis beter aan te laten sluiten op de middelbare school en andersom. (Hilde van Hoogstraten)
21 januari 2022
Het lezen voor school gaat moeizaam, laat staan dat leerlingen nog lezen voor hun eigen plezier. Eeuwig zonde en ergens ook wel vreemd aangezien ze zich in hun vrije tijd door andere media graag laten meeslepen door verhalen. Zo is het bingen van series op Netflix leerlingen absoluut niet vreemd. (Valerie Meessen)
19 januari 2022
Uiteindelijk hebben wij, docenten Frans in Nederland, allemaal hetzelfde doel: de taal levend houden, meer leerlingen die voor Frans kiezen in de bovenbouw en meer studenten Frans op de universiteit. Laten we die uitdaging samen aangaan. (Jarrish Ramcharan)
3 december 2021
Afgelopen maart werd ik ineens tijdens de les verrast door een collega die met een mobiele telefoon in zijn hand aan kwam lopen en zei “deze moet je denk ik wel even opnemen”. (Marco van Vemde)
1 december 2021
In september mochten we eindelijk weer ‘normaal’ starten. Volle klassen, leerlingen die geen afstand meer van elkaar hoeven te houden en wij als docenten die weer ons beroep mogen uitoefenen. Eindelijk weer dat spel met de leerlingen in de klas. (Marco van Vemde)
1 oktober 2021
Tijdens de allereerste les aan een vwo-4-klas ben ik meteen begonnen met de allergrootste verandering voor de leerlingen bij het vak Nederlands: we gaan voor het onderdeel Literatuur (Domein E) eigenlijk alleen nog maar boeken lezen uit de ‘bovenbouw’- afdeling van onze heerlijke mediatheek. Om te laten zien dat daar echt wat boeiends te vinden is, had ik vier voorbeelden meegenomen. (Cefas van Rossem)
24 september 2021