Onderwijs algemeen
Fear of missing out, ken je dat? Het gevoel dat je overal aan mee wil of moet doen? Omdat het moet of nog erger, omdat je het heel, maar dan ook heel graag wil? Omdat je mee wil kunnen praten over wat nu hot is, over wat nu speelt in de maatschappij of, in ons geval, het onderwijs? Of nog preciezer, dat je bij wil blijven om de aansluiting tussen het VO en WO heel, maar dan ook heel goed te regelen? Ik ken het en ik heb er eigenlijk ook last van. (Cefas van Rossem)
15 december 2022
Dan is het donderdag 10 november, en zie: daar zitten ze, 23 leerlingen uit de (voor)examenklas met Grieks als examenvak. Ze zijn uit (bijna) alle kanten van Nederland gekomen naar de Radboud Universiteit in Nijmegen, voor de masterclass Grieks. Allemaal gekomen per trein, niet terugdeinzend voor mogelijke vertragingen (die voor velen helaas werkelijkheid werden). Dan weet je dus dat ze écht moeite hebben gedaan om op de plek van bestemming te komen. (Maud Prakken-Senden)
8 december 2022
Er is heel wat te doen rond de nieuwe Canon van de Nederlandse Literatuur. In 2002 mochten de leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde de lijst van 100 niet te missen Nederlandstalige literaire werken bepalen; nu hebben tweeduizend lezers de ranglijst samengesteld die ik graag gewogen, doch willekeurig noem. (Cefas van Rossem)
6 oktober 2022
Een voldaan gevoel geeft mij de plof op de bank op het einde van de dag. Tijd voor thee, chocolade en- het is woensdagavond,- Oogappels. Een serie over verwikkelingen in de levens van ouders en hun puberkinderen. De slaande deuren, dodelijke blikken, onderlinge irritaties zorgen voor heerlijke herkenning en een zekere ontspanning- zeker als je eigen oogappels die fase ontgroeid zijn.(Maud Prakken-Senden)
3 oktober 2022
Een slag op een schouder, een wangschampende kus, een uitbundige zwaai, twee keer terug voor nog een knuffel, een aai voor de hond, laatste adviezen: met het uitzwaaien is het sociale leerproces gestart, zeker voor deze leerlingen voor wie twee jaar lang veel activiteiten op een laag pitje hebben gestaan. (Maud Prakken-Senden)
14 juni 2022
Op 1 april 1572 stonden de watergeuzen voor de poorten van Den Briel om de stad te bevrijden van het Spaanse juk. Elk jaar wordt deze bevrijding gevierd met het naspelen van de bevrijding en zullen ook mensen het beroemde lied "In naam van Oranje doe open de Poort! De Watergeus ligt aan de wal!" zingen of neuriën. De inname wordt gezien als een groot kantelpunt in de Nederlandse Opstand, Zelensky refereerde er zelfs naar in zijn toespraak... (Marco van Vemde)
26 april 2022

'Mevrouw, u moet niet van ons verwachten dat we allemaal naar de kunstacademie gaan hoor!' Aan het begin van mijn leraarschap kreeg ik dit verwijt van een leerling uit v5. Ik kwam vers van de kunstacademie en zat vol idealen om van mijn leerlingen creatief denkende wezens te maken. De onderwijswereld draaide in mijn ogen veel te veel om geijkte paden, goede cijfers en convergente resultaten. Kunst maken was het antwoord, en zo vrij mogelijk ook! Vergeet het ambacht, hoe persoonlijker je concept is, hoe beter! (Hilde van Hoogstraten)
14 april 2022
Zelf ga ik (of moet ik intussen zeggen, ging ik) al jaren mee als begeleider van de Romereis. De reis is vaak een aanslag is op je conditie en uithoudingsvermogen, maar de beloning voor je inspanningen is groot. Na afloop de Romeverslagen lezend zie je pas wat voor een impact de reis heeft op veel leerlingen. (Maud Prakken)
17 december 2021
Afgelopen maart werd ik ineens tijdens de les verrast door een collega die met een mobiele telefoon in zijn hand aan kwam lopen en zei “deze moet je denk ik wel even opnemen”. (Marco van Vemde)
1 december 2021
Aan het begin van het eerste jaar van een Bachelorstudie moeten alle Letterenstudenten een Academische Taaltoets doen. En, die moeten ze halen om naar het tweede jaar te mogen! Denkend aan mijn pupillen in V6 leek me dat een verschrikking. Dan ben je eindelijk af van het voortgezet onderwijs met al dat gedoe rond spelling en stijl en, hopla, tussen de razend interessante uitdagingen die de studie Nederlands al in het eerste jaar voorbij laat komen, staat opeens een t.a.a.l.t.o.e.t.s. (Cefas van Rossem)
22 november 2021