Profiel- en studiekeuze
Ze hebben de afsprong geoefend: loopbaanoriëntatie met interessetests, open dagen, meeloopdagen, gesprekken met de decaan, soms zelfs eerste hulp bij koken op kamers. Maar toch, de landing blijft een onzekere factor. (Maud Prakken-Senden)
7 juli 2023
De drempel is voor sommigen nog heel hoog, zo bleek ook toen ik een oud-leerling (een eerstegeneratiestudent) vroeg naar haar eerste collegeweek. ‘Het is top; ik voel me heel wat op zo’n universiteit!’ (Hilde van Hoogstraten)
22 september 2022

Waar je in het onderwijs eigenlijk altijd een grote to-do-lijst hebt, begon ik deze baan met een schone lei. Of, om het als Teacher in Residence voor Kunstgeschiedenis juist te zeggen: een wit canvas. De ruimte ligt bij mij om te gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, waar de ruimte ligt om mijn talenten en kennis in te zetten om de opleiding Kunstgeschiedenis beter aan te laten sluiten op de middelbare school en andersom. (Hilde van Hoogstraten)
21 januari 2022
Uiteindelijk hebben wij, docenten Frans in Nederland, allemaal hetzelfde doel: de taal levend houden, meer leerlingen die voor Frans kiezen in de bovenbouw en meer studenten Frans op de universiteit. Laten we die uitdaging samen aangaan. (Jarrish Ramcharan)
3 december 2021
Een terugkerend onderwerp in de jaarlijkse startgesprekken is de studiekeuze, een steeds groter aandachtspunt naarmate de leerlingen ouder worden. Als mentor van eindexamenleerlingen op HAVO5 heb ik dit onderwerp in ieder startgesprek ingebracht, en het is interessant om te zien hoe verschillend leerlingen met de studierichtingoriëntatie bezig zijn. (Valerie Meessen)
5 oktober 2021
In september mocht ik starten met een ontzettend fijn en bevlogen team van Teachers in Residence voor de vakken Engels, Duits, Nederlands en Algemene Cultuurwetenschappen. Al gauw was merkbaar hoe we allemaal dachten in mogelijkheden en lange termijn doelen. We waren niet bang om (letterlijk) hoog van de (Erasmus)toren te blazen, dus ambities leken soms door het plafond te vliegen. (Florentine Krijnen)
30 juni 2021
Om antwoord te vinden op mijn vraag hoe je succesvol kunt worden in de geesteswetenschappen, is het met name interessant om te onderzoeken wat succes betekent in de ogen van een geesteswetenschapper. Ik heb gesproken met gedreven, ondernemende, financieel succesvolle geesteswetenschappers en vond niet alleen antwoorden op mijn vraag over de betekenis van succes, maar ook merkte ik op dat mijn interviewkandidaten veel met elkaar overeenkomstig hebben in de manier waarop zij succes voor zichzelf creëren. (Miriam Groenen-Ruis)
17 juni 2021
Getriggerd door het negatieve krantenbericht over zogezegd ‘kansloze kunstopleidingen’ uit de Volkskrant van 18 januari 2021, was ik, enigszins verdrietig en teleurgesteld, nieuwsgierig naar het tegengeluid. Kun je binnen de geesteswetenschappen succesvol worden? Dit tegengeluid zocht en vond ik in uitgebreide interviews met alumni uit de geesteswetenschappen. (Miriam Groenen-Ruis)
27 mei 2021
Als decaan ben jij de deskundige, dé professional, als het gaat om de begeleiding en advisering van het studiekeuzeproces van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Er is echter één probleem. Jij bent geen ervaringsdeskundige van alle studies waarover je adviseert. Voordeel… het maakt niet uit! En ik ga jou vertellen waarom! (Miriam Groenen-Ruis)
20 mei 2021
Blog van teacher in residence Miriam Groenen-Ruis over profielkeuze op het vwo.
16 oktober 2020