Scholieren
Ze hebben de afsprong geoefend: loopbaanoriëntatie met interessetests, open dagen, meeloopdagen, gesprekken met de decaan, soms zelfs eerste hulp bij koken op kamers. Maar toch, de landing blijft een onzekere factor. (Maud Prakken-Senden)
7 juli 2023
Dan is het donderdag 10 november, en zie: daar zitten ze, 23 leerlingen uit de (voor)examenklas met Grieks als examenvak. Ze zijn uit (bijna) alle kanten van Nederland gekomen naar de Radboud Universiteit in Nijmegen, voor de masterclass Grieks. Allemaal gekomen per trein, niet terugdeinzend voor mogelijke vertragingen (die voor velen helaas werkelijkheid werden). Dan weet je dus dat ze écht moeite hebben gedaan om op de plek van bestemming te komen. (Maud Prakken-Senden)
8 december 2022
Het allermooiste aan lesgeven op de middelbare school vind ik de levensfase van de leerlingen. Ze komen binnen als kinderen en vertrekken als een jong volwassene die hun eigen keuzes kunnen maken op het gebied van studie, werk, vriendschappen, politieke voorkeur, muzieksmaak en nog veel meer. (Hilde van Hoogstraten)
24 juni 2022
Een slag op een schouder, een wangschampende kus, een uitbundige zwaai, twee keer terug voor nog een knuffel, een aai voor de hond, laatste adviezen: met het uitzwaaien is het sociale leerproces gestart, zeker voor deze leerlingen voor wie twee jaar lang veel activiteiten op een laag pitje hebben gestaan. (Maud Prakken-Senden)
14 juni 2022
Mijn leerlingen voelen sympathie voor deze anonieme Sextus die als een tuimelbekertje steeds weer omhoog komt na elke ontmoedigende reactie van Martialis. En dan voel ik het ook, de veerkracht van de jeugd. Lukt iets niet, dan proberen we iets anders. (Maud Prakken-Senden)
2 maart 2022
Voor de theaterworkshops heeft de sectie Frans de Franse acteur Jérôme Thibault uitgenodigd. Jérôme komt uit Bordeaux en door alle maatregelen in de weken voorafgaand aan de activiteit bleef het tot het laatste moment onzeker of hij überhaupt wel kon komen. Toen ik dit vervolgens met mijn eigen derdeklassers deelde, werd mij goed duidelijk hoe erg onze kinderen behoefte hebben aan dit soort sociale activiteiten. (Jarrish Ramcharan)
11 februari 2022
Het lezen voor school gaat moeizaam, laat staan dat leerlingen nog lezen voor hun eigen plezier. Eeuwig zonde en ergens ook wel vreemd aangezien ze zich in hun vrije tijd door andere media graag laten meeslepen door verhalen. Zo is het bingen van series op Netflix leerlingen absoluut niet vreemd. (Valerie Meessen)
19 januari 2022
Zelf ga ik (of moet ik intussen zeggen, ging ik) al jaren mee als begeleider van de Romereis. De reis is vaak een aanslag is op je conditie en uithoudingsvermogen, maar de beloning voor je inspanningen is groot. Na afloop de Romeverslagen lezend zie je pas wat voor een impact de reis heeft op veel leerlingen. (Maud Prakken)
17 december 2021
Mag je je verheugen op een oorlog? Deze vraag kwam boven toen ik enthousiast aan de leerlingen Grieks vertelde dat we samen naar de voorstelling Trojan Wars van Het Nationale Theater zouden gaan. Natuurlijk, het betreft een oorlog uit lang vervlogen tijden met fictieve personages, beschreven in dactylische hexameters, maar toch. (Maud Prakken)
9 november 2021
Tijdens de allereerste les aan een vwo-4-klas ben ik meteen begonnen met de allergrootste verandering voor de leerlingen bij het vak Nederlands: we gaan voor het onderdeel Literatuur (Domein E) eigenlijk alleen nog maar boeken lezen uit de ‘bovenbouw’- afdeling van onze heerlijke mediatheek. Om te laten zien dat daar echt wat boeiends te vinden is, had ik vier voorbeelden meegenomen. (Cefas van Rossem)
24 september 2021