Rosalinde Nierop
Rosalinde Nierop studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisatie middeleeuwen. Nu boekt ze succes als interim-adviseur voor de gemeente Amsterdam. Met haar geesteswetenschappelijke achtergrond is ze een welkome aanvulling op een team bestaande uit bestuurskundigen, bedrijfskundigen en andere gamma-gerelateerde alumni, gericht op organisatie-ontwikkeling en gedrag.
Miriam Groenen-Ruis, Teacher in Residence van het Radboud PUC of Society, sprak met Rosalinde over haar ontwikkeling op het gebied van studie en beroep.
'Ik wilde graag meer weten over het functioneren van een samenleving'
Op de middelbare school maakte Rosalinde kennis met onderwerpen als organisatiestructuren binnen de samenleving. Mede door de bevlogenheid van haar toenmalige leraar, wilde ze meer weten over het functioneren van een samenleving. De studie Geschiedenis leek haar een goede ingang om deze interesse verder te onderzoeken. Tijdens haar studie zag ze naast het afwisselende aanbod voldoende ruimte om haar interesses verder te onderzoeken middels keuzevakken.
Wat heb je geleerd tijdens je studie wat nu ontzettend waardevol blijkt te zijn?
Vaardigheden die Rosalinde tijdens haar studie op deed en haar enorm op weg hebben geholpen in haar carrière zijn; het leren zoeken naar informatie, het snel kunnen verwerken van grote hoeveelheden informatie, informatie op waarde kunnen schatten, doorzien vanuit welk perspectief een tekst geschreven is en welke belangen daarmee behartigd worden, het grotere geheel zien en daarbij hoofd- en bijzaken kunnen scheiden, structuren binnen een organisatie doorgronden, goed kunnen schrijven, helder kunnen formuleren, argumenten goed kunnen onderbouwen, en doorzettingsvermogen. Het zijn vaardigheden die je ontzettend veel kansen bieden op de arbeidsmarkt.
Van archiefwerk naar interim-adviseur
Tijdens haar studie is Rosalinde begonnen als werkstudent bij het Gemeentearchief Amsterdam (nu Stadsarchief). Na haar studie is ze daar blijven werken, waardoor ze in alle rust kon nadenken over haar carrièrepad. Vrij snel kreeg ze de kans om van projectondersteuner door te groeien naar projectleider, haar eerste échte baan. Haar taak was om nieuwe archiefstructuren op te zetten en plannen te maken om grote hoeveelheden achterstallig archief weg te werken. Hoewel archief en geschiedenis niet zonder elkaar kunnen, is archiefwerk wel echt heel anders dan de wetenschappelijke studie Geschiedenis.
Om door te groeien was het wel heel goed dat zij een studie op masterniveau had afgerond omdat dit bij vacatures vaak een belangrijk selectiecriterium bleek te zijn. ‘Tenzij je bekend bent, krijg je als sollicitant bijna geen kans als dat vinkje op je cv ontbreekt’. Inmiddels is ze interim-adviseur en projectleider bij de gemeente Amsterdam en wordt ze gewaardeerd om haar analytische blik en haar doortastende aanpak. ‘Als interim-adviseur moet ik mij snel kunnen inlezen in een opdracht en een organisatie. Ik moet belangen afwegen en snappen hoe de lijn van verantwoordelijkheid ligt in een grote, ingewikkelde organisatie.’
Anderen helpen om verder te komen
Waar Rosalinde ontzettend van kan genieten in haar huidige job is anderen helpen om verder te komen. Als ambtenaar van de gemeente probeert zij de stad beter en mooier te maken en werkt zowel voor burgers als voor de politiek ‘De gemeente krijgt heel veel gevoelige informatie, het is belangrijk dat daar zorgvuldig mee wordt omgegaan. Één van mijn opdrachten is medewerkers bewust maken van hun verantwoordelijkheid op dat gebied.’
‘Ik geniet er van om complexe zaken op te lossen waar anderen hun tanden op hebben stukgebeten. En mensen te overtuigen dat ze mijn manier moeten volgen, omdat die goed is. En ik geniet van succes, als een project slaagt en mensen tevreden zijn.’
De betekenis van succes
Over geld maakt Rosalinde zich geen zorgen. Ze verdient meer dan ze nodig heeft om rond te komen; woont in een appartement in Amsterdam, heeft een auto in bezit en besteedt geld aan vakanties en etentjes buiten de deur. Genoeg verdienen en onafhankelijk zijn van anderen (de staat, je partner, je ouders) is voor Rosalinde één van de voorwaarden van succes. Daarbij is het voor haar belangrijk om iets te doen waar ze blij van wordt, wat energie geeft én waarmee ze iets kan bijdragen aan een betere samenleving. ‘Persoonlijk succes is in je vak het maximale benutten. Ik vind de 'standaard' succesfactoren niet zo interessant. Ik beoordeel mensen niet op de grootte van hun auto of de functie die zij bekleden. Ik heb meer respect voor mensen die hun bestaan zinvol inrichten, dan voor mensen die aan een (van buiten opgelegde) norm willen voldoen. Echter merk ik wel dat ik in mijn huidige functie, die dan 'succesvol' wordt genoemd, met meer respect wordt benaderd. Ik vind het een rare gewaarwording, ik ben als persoon niet veranderd, maar door mijn baan heb ik meer aanzien gekregen.’
Je kompas bijsturen
Rosalinde heeft ontzettend veel geleerd van haar studie Geschiedenis. Het financiële en zakelijke succes wat ze nu geniet heeft echter een tijdje op zich laten wachten. Tussentijds heeft ze ook nog een carrière als zangeres gehad, maar heeft deze stopgezet vanwege de financiële onzekerheid. Ze heeft wel eens gedacht of ze een andere studie had moeten kiezen om sneller kansen te krijgen op de arbeidsmarkt, maar wellicht was ze dan iets gaan studeren dat minder bij haar had gepast, of had ze minder plezier beleefd aan haar studie. Het is niet eenvoudig om te bepalen of een keuze die je maakt de juiste is. Je kunt het pad niet opnieuw bewandelen om te zien of een andere keuze misschien beter was. Wat je, net als Rosalinde, wel kunt doen is tijdens je ontdekkingstocht je kompas regelmatig bijsturen. Rosalinde wordt gedreven door kansen en mogelijkheden en neemt opgedane ervaringen mee in de toekomst. En hoewel de toekomst altijd onzeker is, is haar droom om zichzelf te blijven ontwikkelen.