Maud Prakken - Griekse en Latijnse Taal en Cultuur
Mijn naam is Maud Prakken en ik ga dit jaar aan de slag als Teacher in Residence bij de vakgroep Klassieke Talen (GLTC). Na het voltooien van mijn studie Klassieke Talen in Leiden en de lerarenopleiding wist ik het zeker: deze mooie vakken wil ik doorgeven! En zie: op dit moment ben ik ruim 25 jaar werkzaam als docente Grieks en Latijn op de scholengemeenschap Sophianum te Gulpen.
Hoe fijn is het om samen met je leerlingen klassieke teksten uit te pluizen - grammaticaal, stilistisch en vooral inhoudelijk? Te speuren naar invloeden van de klassieken in de wereld om ons heen? Het begeleiden van dit proces van ontdekken, meningen vormen en gewoon genieten vind ik nog steeds boeiend en uitdagend.
Daarbij geeft het mogen begeleiden van leerlingen in deze vormende fase van hun leven mij veel voldoening en energie. Als Teacher in Residence wil ik graag, als schakel tussen de middelbare school en universiteit, een positieve bijdrage leveren aan het verder verbeteren van de aansluiting van het VO naar het WO. We kunnen van elkaars expertise leren en groeien. Verder hoop ik mijn onderwijservaring te kunnen inzetten om studenten te enthousiasmeren voor het prachtige vak van docent.
Ik verheug me op het samen denken en werken met mijn collega’s om zo tot mooie resultaten te komen.
“Als Teacher in Residence wil ik me ervoor inzetten om leerlingen te stimuleren een Letterenstudie als serieuze optie te zien en en zich niet te laten afschrikken door de maatschappelijke tendensen. Een taal studeren biedt zoveel mogelijkheden en is zoveel meer dan alleen de taal kunnen verstaan en spreken. Zo is Griekse en Latijnse Taal en Cultuur een prachtige studie waarin je over zoveel facetten van de oudheid te weten komt. Waarin je teksten leest met thema’s die universeel zijn: vriendschap, liefde, oorlog, dood. Wat is je rol als mens? Wat kan liefde doen? Wanneer ga je als mens je boekje te buiten? Kan een oorlog rechtvaardig zijn? In bijna elke stad of museum of boek kom je wel iets van die klassieke oudheid tegen. Kennis van de Klassieken geeft je een kader bij het nadenken over zaken die in onze tijd spelen. Veel is niet nieuw!”