Paula Costas Alonso - Spaanse Taal en Cultuur

Paula Costas AlonsoIk ben Paula Costas Alonso en ik ben geboren en getogen in Vigo, de grootste stad van Galicië, de regio in het uiterste noordwesten van Spanje, 'het stukje Spanje boven Portugal' zoals ik het vaak beschrijf. In 1997 ben ik op de Universidade de Santiago de Compostela als student begonnen aan de universitaire studie Spaanse Taal- en Letterkunde (Filología Hispánica). In 1999 heb ik een jaar van mijn studie aan de Universiteit van Amsterdam mogen doorbrengen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma. Een schooljaar later in 2001 studeerde ik af in Santiago en ben ik naar Nederland verhuisd. In 2003 begon ik als docent Spaans op SG Spieringshoek in Schiedam en bij de eerstegraads lerarenopleiding Spaans aan het ILS (nu RDA). Sinds 2004 geef ik les Spaans op de onderbouw en bovenbouw van de International Baccalaureate onderwijsprogramma's op de International School Eindhoven. Ik ben tien jaar bestuurslid geweest van de Vereniging Docenten Spaans in Nederland en sinds eind 2019 ben ik de hoofdredacteur van haar blad Foco.

Als Teacher in Residence kijk ik ernaar uit om bij te dragen aan de uitwisseling tussen docenten Spaans op het voortgezet onderwijs en het wetenschappelijk onderwijs. Ik zet me graag in voor bruggen slaan tussen de verschillende groepen mensen die betrokken zijn bij het onderwijzen van de Spaanse taal en Spaanstalige culturen in Nederland. Het lijkt me zo verrijkend wanneer ze daardoor elkaar meer begrijpen, de waarde van hun bijdrage wordt zichtbaarder en elke partij voordelen en voldoening uit de samenwerking haalt.

Door de publicatie 'Domein F/C: oriëntatie op studie en beroep' te lezen werd ik heel enthousiast om vaker ambassadeur van de talenstudies te zijn. Ik hoop leerlingen meer bekend te maken met de opleiding Spaans: de diversiteit en diepgang van de vakken, de juiste academische vaardigheden, de kwaliteit van de persoonlijke aandacht en de toekomstperspectieven, zodat ze tijdens hun studiekeuze met meer kennis en vertrouw durven te gaan voor hun passie voor de taal en culturen.

Introductie op social media

“Ik ben Spaans. Voor mijn liefde heb ik mijn Erasmus in Amsterdam gevolgd en kwam ik twintig jaar geleden definitief naar Nederland. Dat moet gevierd worden! Ik ga met mijn leerlingen poffertjes eten in de klas, typisch Nederlands! Ik vind het leuk om de Spaanse – iets traditionelere - cultuur over te brengen aan mijn scholieren. In die twintig jaar tijd heeft het Spaans enorm aan populariteit gewonnen: het veranderde van een kleine schooltaal in een grote schooltaal. Die ontwikkeling zet zich door en dat is interessant om te volgen. Nu ik Teacher in Residence ben, heb ik veel contact met de docenten van de opleiding Spaanse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit. Wat bieden zij een leuk vakkenpakket aan zeg! Ook benieuwd? Bekijk hun aanbod hier.”

Blogs van Paula