Zoek in de site...

Inhoud programma Economie+

Zie hieronder het programma van 2022. 

Ben je geïnteresseerd in het plusprogramma Economie? Bekijk hier het overzicht van alle colleges. De colleges worden dit jaar online gegeven via Zoom door Joris Knoben (hoogleraar bedrijfseconomie), Jan Verhoeckx (universitair docent) en Robbert Rademakers (junior universitair docent).

Prof. dr. Joris Knoben
Joris is hoogleraar bedrijfseconomie en hoofd van het departement Economie en Bedrijfseconomie. Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op de relatie tussen bedrijf en omgeving. Hij geeft met name vakken over bedrijfsstrategie, innovatie en economische ontwikkeling.

Jan Verhoeckx, MSc  
Jan is docent en onderzoeker (PhD) bij economie- en bedrijfseconomie. Voordat Jan docent  werd aan de universiteit was hij werkzaam als docent aan een middelbare school. Hij doceert meerdere bachelorvakken over met name bedrijfseconomie, financiële economie, econometrie, en institutionele economie.

Robbert Rademakers, MSc
Robbert is werkzaam als docent en onderzoeker (PhD) bij de vakgroep Economische theorie en beleid. Hij doceert vakken op het gebied van macro-economie, Europese integratie, internationale financiën en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Onlangs ontving hij nog de award voor beste junior docent van het jaar!

College 1 – Inleiding in de economie en de economische wetenschap – vrijdag 25 maart 2022

Het zijn economisch onzekere tijden, en niemand weet hoe de economie zich dit en volgend jaar gaat ontwikkelen. Maar wat is “de economie” eigenlijk en waarom is het zo moeilijk dit te voorspellen? Economie wordt vaak gepresenteerd als de studie van keuzegedrag, maar hoe maken wij eigenlijk (economische) keuzes en zijn die keuzes wel rationeel? In dit college zal Jan aan de hand van de huidige economische situatie bespreken hoe mensen economische keuzes maken, en laten zien dat jij wellicht helemaal niet zo rationeel bent.

 • Algemene inleiding in de economie (real-world).
 • Het maken van keuzes (micro versus gedrag).

College 2 – Inleiding in de bedrijfseconomie – vrijdag 1 april 2022

Je hoeft maar op nu.nl te kijken en de namen van bekende bedrijven vliegen je om de oren: ‘Shell, AstraZeneca, KLM, Tesla, enzovoort’. Je komt bedrijven dus overal tegen. Maar waarom bestaan bedrijven eigenlijk? Hoe zijn bedrijven eigenlijk georganiseerd? En waarom zijn sommige bedrijven zo succesvol en gaan andere failliet? In dit college neemt Joris Knoben je mee in de wondere wereld van de bedrijven en leer je met andere ogen kijken naar de bedrijven waar je dagelijks mee in aanraking komt.

 • Wat zijn bedrijven?
 • Hoe zijn bedrijven georganiseerd?
 • Hoe en waarom maken bedrijven keuzes?

College 3 – Inleiding in de financiële economie – vrijdag 8 april

Financiële markten zijn momenteel wellicht spannender dan ooit. Na een diepe crash in Maart 2020, lijkt het momenteel alsof Corona niet bestaat op de financiële markten. Beurzen staan op recordhoogte, meer mensen dan ooit zijn actief aan het beleggen, en kleine beleggers nemen het op tegen de grote hedge fondsen. Maar wat bepaalt eigenlijk de waarde van financiële producten? En waarom geloven veel economen dat succesvolle beleggers vooral geluk hebben, en dit weinig met hun vaardigheden van doen heeft? In dit college zal Jan de werking van financiële markten en producten bespreken en je vertellen waarom een gorilla wellicht net zo goed is in beleggen als jij!

 • Waarom zijn financiële markten zo belangrijk?
 • Hoe werken financiële markten?
 • Kan je de markt verslaan?

College 4 – Inleiding in de internationale economie – vrijdag 22 april

“Boris Johnson zoekt toenadering tot de VS als handelspartners na het vertrek van het VK uit de Europese Unie” luidde een krantenkop begin dit jaar. Dit lijkt logische stap aangezien een van de eerste economische wetten luidt dat handel meestal leidt tot een win-win situatie voor beide betrokken landen.  Toch zien we dat meer landen kritisch worden over het vrije verkeer van goederen en diensten en hun economie willen beschermen tegen buitenlandse export. Ook in het VK lijkt de overheid de verliezers van (Europese) handel tegemoet te komen nadat deze groep volmondig voor een Brexit heeft gestemd. Wie zijn de winnaars en verliezers van internationale handel? En waarom zoekt het VK economische toenadering tot de VS en niet langer tot de EU? In dit college bespreken we het economische belang van handel, waarom sommige landen meer met elkaar handelen dan andere en kijken ook naar de economische keerzijde.

 • Hoe zijn economische activiteiten verspreid over de wereld?
 • Hoe kunnen we handels- en investeringsstromen verklaren?
 • Wat zijn de effecten van handel en investeringen?

College 5 – Welvaart en geluk? – vrijdag 29 april

De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan in maart weer voor de deur. Alle politieke partijen laten hun verkiezingsprogramma’s doorrekenen om te kijken of de voorgestelde plannen zullen leiden tot meer (of zelfs de meeste) economische groei. Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen lijken beleidsmakers economische groei te beschouwen als  heilige graal om mensen meer kansen te bieden en uiteindelijk gelukkiger te maken. Maar is dit eigenlijk wel een goede aanname dat economische groei leidt tot meer geluk? We kennen immers allemaal het gezegde: “Geld maakt niet gelukkig”. Zijn er dan betere manieren om welvaart te meten, een maatstaf die wel samenhangt met het geluk van mensen?

 • Hoe kunnen we welvaart meten?
 • Wat is de relatie tussen economische welvaart en geluk?