Zoek in de site...

Radboud Letteren+

Interdisciplinair programma voor gemotiveerde vwo-scholieren

Het talentenprogramma Radboud Letteren+ heeft een wetenschappelijk karakter en bereidt je voor op een vervolgstudie aan de universiteit. Tijdens acht interactieve colleges maak je kennis met de boeiende wereld van talen, cultuur, kunst, geschiedenis, literatuur en communicatie. Je sluit het programma af met een uitdagende eindopdracht. Jouw eindproduct presenteer je op de feestelijke bijeenkomst ter afronding van het programma. J ouw eindproduct zou ook kunnen dienen als eerste aanzet voor je profielwerkstuk.

Het thema van Letteren+ 2022/2023 is 'Blik op de toekomst'.

Als Generatie Z groei je op in een bijzondere tijd. Overal en altijd is er internet, wordt er gebruik gemaakt van social media, is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en ligt de wereld aan je voeten. Aan de andere kant voel je misschien wel een enorme prestatiedruk. Draait jouw generatie op voor de klimaatcrisis, de woningnood en de gevolgen van de Russische inval in  Oekraïne?

Ben je benieuwd wat voor invloed de verschillende generaties hebben (gehad) op taal, cultuur en geschiedenis? Tijdens acht interactieve colleges kijken we vanuit meerdere wetenschappelijke invalshoeken naar dit thema. We werpen daarbij niet alleen een blik op de toekomst, maar we verdiepen ons ook in het ‘nu’ en in historische ontwikkelingen die van invloed waren op eerdere generaties. Hoe uiten verschillende generaties zich in taal en kunst? Hoe gaat jouw generatie de geschiedenisboeken in?

Tijdens Radboud Letteren+ train je verschillende (academische) vaardigheden, zoals: argumenteren, visievorming, hoofd- en bijzaken onderscheiden, bronkritiek uiten, wetenschappelijke theorie kunnen toepassen in de praktijk, samenwerken, academische schrijfvaardigheid ontwikkelen, feedback geven en ontvangen en presentatievaardigheden.

Wanneer?

  • Programma: 8 colleges in de periode van november 2022 tot en met april 2023 (data volgen).
  • Uiterste aanmelddatum: 21 oktober 2022 tot 12.00 uur.

Omvang programma

Radboud Letteren+ omvat ca. 50 studielasturen. Colleges vinden ongeveer plaats om de drie weken, zodat het ook voor leerlingen die niet in/in de buurt van Nijmegen wonen mogelijk is om deel te nemen aan Radboud Letteren+.
We gaan ervan uit dat je alle bijeenkomsten kunt bijwonen. Er wordt een aanwezigheidsplicht gehanteerd. Het is de bedoeling dat je je telkens goed voorbereidt aan de hand van opdrachten en literatuur - net als wanneer je straks gaat studeren. Je wordt hierin goed begeleid en ondersteund door het Radboud Pre-University College en studenten van de Radboud Universiteit.

De acht colleges vinden plaats van 14.00-17.00 uur. De data volgen binnenkort.

Voor wie

Radboud Letteren+ is geschikt voor de gemotiveerde en geïnteresseerde 5 vwo scholier, die op zoek is naar extra uitdaging naast zijn/haar schoolrooster. Je hebt interesse in taal, cultuur, geschiedenis, communicatie en kunst en wilt je graag binnen een wetenschappelijk kader breed oriënteren binnen deze vakgebieden. Daarnaast wil jij je verder ontwikkelen op het gebied van academische vaardigheden. N.B. Leerlingen in 4 vwo of 6 vwo kunnen op basis van een goede motivatie ook worden toegelaten. Je volgt de colleges, samen met scholieren uit het hele land, op de Radboud Universiteit.

Certificaat

Indien je Radboud Letteren+ met een goed resultaat afrondt, ontvang je een certificaat van het Pre-University College of Society. Wil je daarna verder met een studie op de Radboud Universiteit in Nijmegen, dan word je van harte uitgenodigd om te solliciteren voor het Propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, bedoeld voor getalenteerde studenten.

Aanmelden

Heb je interesse in Radboud Letteren+, bespreek dit dan met je mentor, decaan of docent. Zij kunnen beoordelen of je in aanmerking komt voor deelname en jou vervolgens aanmelden. We gaan ervan uit dat als je je aanmeldt, het voor jou haalbaar is om het volledige programma bij te wonen en af te sluiten. Er is ruimte voor maximaal 35 scholieren. Het minimum aantal deelnemers is 20. Voorafgaand aan het programma neem je deel aan een online introductiebijeenkomst waarin we meer vertellen over het programma en wat er van je verwacht wordt. Docenten, decanen en mentoren kunnen leerlingen aanmelden via het inschrijfformulier.

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met Jolien Quaedvlieg (coördinator Radboud Pre-University College of Society, Faculteit der Letteren) via pucofsociety@let.ru.nl.