Zoek in de site...

Radboud Rechten+ programma

Zit jij in 5 vwo en haal je de vakken op school gemakkelijk? Ben jij op zoek naar verdieping en uitdaging naast het reguliere vwo-programma? Dan is het Radboud Rechten+ programma misschien iets voor jou! Dit programma laat je kennismaken met het recht en de rechtenstudie in Nijmegen.

Maak kennis met het recht

In interactieve colleges maak je aan de hand van actuele onderwerpen kennis met het privaatrecht, staatsrecht, bestuursrecht, rechtsfilosofie, ondernemingsrecht en het internationaal- en Europees recht. Je gaat nadenken over vragen als: mag je zomaar je kamer onderverhuren? Kun je gevangenisstraf krijgen voor winkeldiefstal? Om deze vragen te beantwoorden, heb je juridische kennis nodig. Daarom is het de bedoeling dat je je goed voorbereidt aan de hand van literatuur, rechterlijke uitspraken, krantenartikelen, etc.  Je zult al snel merken dat je het 'recht' overal tegenkomt. Meer informatie over de verschillende rechtenstudies vind je hier.

Programma

Je start met het Radboud Rechten+ programma in januari in klas 5. Het programma duurt ongeveer een jaar, tot en met december in klas 6. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

  • 1x per 3 weken volg je een college van 2 uur op de rechtenfaculteit;
  • Het college bereid je voor aan de hand van literatuur en rechterlijke uitspraken;
  • Een excursie naar de rechtbank in Arnhem of Den Bosch;
  • Les van een advocaat in hoe je je het beste kunt voorbereiden op een rechtszaak;
  • Een oefenrechtbank waarin je mag pleiten voor een deskundige jury;
  • Als je alle programmaonderdelen hebt afgerond, ontvang je een certificaat;

Interesse?

Bekijk de inhoud van het programma en lees meer over hoe je je kunt aanmelden.

3S3A9738

Foto: uitreiking certificaten aan deelnemers Radboud Rechten+ programma 2020-2021

Praktisch

De colleges vinden ongeveer een keer per drie weken plaats, op afwisselende dagen. De bijeenkomsten duren zo'n twee uur. Het is de bedoeling dat je je goed voorbereidt aan de hand van literatuur, rechterlijke uitspraken, krantenartikelen, etc. Net als wanneer je straks gaat studeren.

Certificaat

Als je het programma helemaal hebt afgerond, dan ontvang je een certificaat. Wil je daarna verder met de rechtenstudie in Nijmegen, dan kun je je naast het reguliere programma ook aanmelden voor het eerstejaars talentenprogramma van Radboud Law Talents. Het certificaat geeft geen recht op deelname, maar biedt wel een plus bij het besluit tot toelating.

Aanmelden

Het aanmeldformulier voor schooljaar 2023/2024 komt vanaf 3 oktober 2023 hier online.

Het rechten+ programma is erg populair. Om zo veel mogelijk verschillende scholen de mogelijkheid te bieden aan het programma deel te nemen kunnen er per school maximaal twee scholieren aangemeld worden.

Let op: als je begint aan het programma, dan gaan we ervan uit dat je het gehele programma volgt en actief deelneemt aan de colleges.

Vragen?

Heb je vragen over het programma? Dan kun je contact opnemen met de coördinator Ans van Sonsbeek via pucofsociety@jur.ru.nl.