Zoek in de site...

Radboud Social Sciences+

Interdisciplinair plusprogramma voor gemotiveerde 5-vwo'ers

Ben jij een leerling uit 5 vwo die de vakken op school gemakkelijk haalt en verdieping en uitdaging zoekt naast het reguliere vwo-programma? En wil je meer leren over menselijk gedrag en de samenleving? Dan is het Plusprogramma Radboud Social Sciences iets voor jou! Je kan je aanmelden tot en met 10 december.

Maak kennis met de sociale wetenschappen

Samen met scholieren uit het hele land volg je 8 interactieve colleges op de Radboud Universiteit. Tijdens deze colleges maak je aan de hand van wereldberoemde onderzoeken en actuele onderwerpen kennis met de boeiende wereld van psychologie, sociologie, culturele antropologie en ontwikkelingssociologie, communicatie, pedagogiek en kunstmatige intelligentie. In het praktijkcollege leer je hoe je deze inzichten aan elkaar kunt verbinden in je eindopdracht, waarmee je het programma afsluit. Je eindopdracht laat je zien op de feestelijke presentatiebijeenkomst ter afronding van het programma.

Tijdens het Radboud Social Sciences+ programma train je verschillende (academische) vaardigheden, zoals: een goede probleemstelling formuleren, kritisch bekijken van bronnen, resultaten analyseren en interpreteren, vertalen van wetenschappelijke theorie naar de praktijk, samenwerken en presentatievaardigheden.

Programma

Het Social Sciences+ programma start eind januari 2024 en duurt tot halverwege juni. Elke drie weken volg je een college op dinsdagmiddag, van 15.30 tot 17.30 uur, op de Radboud Universiteit. Het programma bestaat uit een kennismakingsbijeenkomst, zes themacolleges, een praktijkcollege en een eindbijeenkomst.

Programma Social Sciences+ 2024
Bijeenkomst Datum Tijd
Kennismaken 30 januari 15.30-17.30 uur
Themacollege Pedagogische Wetenschappen 6 februari 15.30-17.30 uur
Themacollege Psychologie 27 februari 15.30-17.30 uur
Themacollege Sociologie 19 maart 15.30-17.30 uur
Themacollege Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie 9 april 15.30-17.30 uur
Themacollege Artificial Intelligence 7 mei 15.30-17.30 uur
Themacollege Communicatie-wetenschap 28 mei 15.30-17.30 uur
Skillslab 4 juni 15.30-17.30 uur
Eindbijeenkomst 25 juni 15.30-17.30 uur

Inschrijving geopend!

Heb je interesse in het Radboud Social Sciences+ programma en denk je dat het voor jou haalbaar is om het volledige programma bij te wonen en af te sluiten? Bespreek dit dan met je mentor, decaan of docent. Zij kunnen beoordelen of je in aanmerking komt voor deelname. Er is ruimte voor maximaal 35 scholieren, per school maximaal 3. Bij meer aanmeldingen wordt er geselecteerd op basis van motivatie. Meld je nu aan voor Social Sciences+.

Hoe veel tijd ben je kwijt?

Per bijeenkomst besteed je in totaal ongeveer 8 uur aan de voorbereiding, de bijeenkomst zelf en de opdrachten. In het programma gaan we er vanuit dat je alle bijeenkomsten kunt bijwonen. Er wordt een aanwezigheidsplicht gehanteerd. Het is de bedoeling dat je je telkens goed voorbereidt aan de hand van opdrachten en literatuur - net als wanneer je straks gaat studeren. Je wordt hierin begeleid en ondersteund door het Radboud Pre-University College of Society.

Certificaat

Indien je het Radboud Social Sciences+ programma met een goed resultaat afrondt, ontvang je een certificaat van het Pre-University College of Society. Wil je daarna verder met een studie op de Radboud Universiteit in Nijmegen, dan word je van harte uitgenodigd om te solliciteren voor het Propedeuseprogramma van de Radboud Honours Academy, bedoeld voor getalenteerde studenten. Het certificaat geeft geen recht op deelname, maar biedt wel een plus bij het besluit tot toelating.

Contact

Heb je vragen, twijfel je of zijn er nog onduidelijkheden? Neem gerust contact op met het Radboud Pre-University College of Society. Wij helpen je graag.

Lidwien Ebbing, MA
pucofsociety@socsci.ru.nl