Zoek in de site...

Geschiedenis

De opleiding Geschiedenis

Welke weg heeft de mensheid afgelegd om te komen waar we nu zijn? Wat zijn belangrijke verschillen tussen de manier waarop mensen in de Middeleeuwen leefden en hoe wij nu leven? Wat vertelt het verleden ons over de toekomst? Dit zijn vragen die aan de orde komen in de opleiding Geschiedenis. Misschien heb je al een favoriete periode in de geschiedenis en wil je je daar verder in verdiepen. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een vak dat ingaat op een voor jouw nieuwe periode, of een totaaloverzicht: van Alexander de Grote tot Obama, van kleine agrarische samenlevingen tot de postindustriële ‘global village'. Alle belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis komen aan bod, dus je kunt kiezen voor een periode of richting die jou het meeste aanspreekt.

NB: Contacturen worden in blokken van 2 geroosterd. Per 2 contacturen heb je dus 1x les op de universiteit. De studielast per vak kun je berekenen aan de hand van het aantal studiepunten (EC). Eén studiepunt staat voor 28 uur studie. Wat je niet aan contacturen kwijt bent, zul je hoogstwaarschijnlijk nodig hebben voor de zelfstandige onderdelen.

Een semester (6 maanden) bestaat uit twee periodes. Semester 1 loopt van september t/m januari, semester 2 van februari t/m augustus. Periode 1 en 2 vallen dus onder semester 1, periode 3 en 4 onder semester 2. Het vakkenaanbod voor periode 3 en 4 wordt in december bekend gemaakt.

Aanschuifonderwijs Geschiedenis

Cursusaanbod

Globalisering (periode 1)

In een reeks hoorcolleges krijgen de studenten een overzicht van en inzicht in langlopende, wereldwijde historische processen van communicatie, cultuurcontact en cultuurtransfer, geopolitiek, religie, economie en consumptie. Deze thema’s worden behandeld in een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen en cultuurcontacten per historisch tijdvak.

  • Contacturen per week: ca. 4
  • Onderwijsvorm: hoorcollege
  • Studiepunten (ECTS): 5
  • Voertaal: Nederlands
  • Rooster (pdf, 5,2 kB)

Nederlandse Geschiedenis (periode  2)

In deze cursus komen de belangrijkste ontwikkelingen, personen en gebeurtenissen van de Nederlandse geschiedenis aan de orde. Ook kijken we naar veelgebruikte concepten om die geschiedenis te benaderen, te duiden en te verklaren. De nationale geschiedenis vormt een belangrijk onderdeel in veel recente culturele en politieke discussies. Voor een historisch perspectief zijn een aantal vragen cruciaal: wat is ‘Nederlandse Geschiedenis’ precies? Welke onderdelen van de geschiedenis worden herinnerd, gevierd of vergeten (canonvorming) en hoe speelt de eigen tijd altijd een fundamentele rol in elke discussie over de ‘eigen’ geschiedenis?

  • Contacturen per week: ca 4
  • Onderwijsvorm: hoorcollege
  • Studiepunten (ECTS): 5
  • Voertaal: Nederlands
  • Rooster (pdf, 4,1 kB)

Inschrijven

Weet je al zeker dat je aan een van de vakken deel wilt nemen? Schrijf je dan in via het digitale inschrijfformulier.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via pucofsociety@let.ru.nl.