Zoek in de site...

Masterclass 'Hoe computers taal leren'

‘Om een heel moeilijk stuk tekst te zien, kijk eens wat er op een cola kan’

Je vraagt je misschien af hoe we aan deze vreemde titel zijn gekomen. Het is een vertaling van de Engelse zin To see a really difficult piece of text, have a look what is on a cola can. Deze vertaling is gemaakt door de computers van Google.

Altijd leuk, zo’n foute Google-vertaling. Maar betekent dit nu dat Google Translate een dom programma is? Integendeel. Het is juist bijzonder dat Google al zo ver kan komen. Er zitten namelijk een aantal lastige taalkundige elementen in de titel. Hoe moet de computer bijvoorbeeld weten dat je have a look moet vertalen als kijk, en niet als heb een uiterlijk? Het feit dat de volgorde van het stuk voor de komma goed gaat, is ook wel verrassend. Het Nederlands en het Engels verschillen hier nogal. Hoe kan een computer deze nuances van de menselijke taal leren?

In de masterclass ‘Hoe computers taal leren’ neem je het op tegen de computer om dit vraagstuk te beantwoorden. Je gaat hierbij ontdekken hoe het kan dat computers toch redelijk succesvol zijn in het verwerken van taal. We zullen hierbij eerst kort kijken hoe wij mensen taal verwerken en vervolgens gaan we onderzoeken hoe computers dat doen.

In deze masterclass begeef je je op het snijvlak van technologie en taalwetenschap. Heb je een affiniteit met techniek en loop je helemaal warm voor de werking van taal? Dan is deze masterclass echt iets voor jou!

Datum en tijd

Donderdag 17 mei 2018 9:30 - 13:00 (inclusief rondleiding over de universiteitscampus)

Locatie

Radboud Universiteit Nijmegen

Voor wie

Deze masterclass is bedoeld voor gemotiveerde leerlingen van 4, 5 en 6 VWO.

Profielwerkstuk

Zit je in V5 of V6 en moet je nog een profielwerkstuk schrijven? Deze masterclass vormt een goede aanzet voor een interessant onderzoek! De ideeën en kennis die je hier opdoet, zijn uiterst geschikt om verder uit te werken tot een mooi PWS.

Inschrijven

Deze masterclass heeft al plaatsgevonden. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Let op: Voor deze masterclass is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. We hanteren een wie het eerst komt, die het eerst maalt beleid. Laat je docent je dus zo snel mogelijk inschrijven!

Vragen?

Met vragen en/of opmerkingen kun je contact opnemen met het Radboud Pre-University College of Society via pucofsociety@let.ru.nl.