Zoek in de site...

Masterclass Ovidius: Vakmanschap is meesterschap!

Datum
donderdag 26 januari 2023Plaats in mijn agenda
Tijd
13:00 tot
Locatie
Radboud Universiteit
Spreker
Vincent Hunink en Ronald Blankenborg
Beschrijving

Ovidius is een vakman. Zowel in het Latijn als in het Nederlands is het een feest om zijn werk te lezen, ook als je zijn verhalen voor je examen moet bestuderen.

Deze masterclass geeft je meer inzicht in de werkwijze van de examenauteur van dit jaar. Je gaat je buigen over enkele Latijnse versregels en over verschillende vertalingen.

Wat kun je verwachten?
Ovidius' Metamorfosen zijn een onuitputtelijke bron voor kunstenaars en lezers. Maar ook voor vertalers! Naast de al langer bestaande, geliefde vertaling door M. d'Hane-Scheltema uit 1993 zijn er in 2022 maar liefst twee nieuwe, volledige vertalingen verschenen: die van Piet Schrijvers en die van Harrie Geelen. In de eerste workshop kijken we naar literaire vertalingen van Ovidius' grote werk. Eerst gaan we kort in op de vraag waarin literaire vertalingen verschillen van het vertalen in de klas bij het schoolvak Latijn. We bekijken een paar tekstvoorbeelden met de drie vertalingen naast elkaar. Ten slotte ga je aan de slag met een kleine opdracht: enkele regels Ovidius uit het examenpensum vertalen, maar dan op een literaire manier. De mogelijkheden daarvan zijn eindeloos.

In het tweede deel van de masterclass gaan we dieper in op de dichterlijke vaardigheid van Ovidius, in het bijzonder zijn verbazingwekkende beheersing van het - oorspronkelijk Griekse - ritme. Ovidius imponeert met een overweldigend taalgebruik, een brede geleerdheid en fantastische verhalen, die onverwacht spannend en vaak grappig zijn. Zowel in het oorspronkelijke Latijn als in vertaling neemt de dichter moeiteloos elk publiek mee en inspireert tot nieuwe verwerkingen van zijn mythen. Hij is in de eerste plaats dichter: taalvirtuoos en kunstenaar.  Aandacht voor zijn versbouw brengt nog veel meer vakmanschap aan het licht: Ovidius is veel beter dan zijn voorbeelden!'

Deze masterclass wordt georganiseerd in samenwerking met de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur.

Aanmelden

Deze masterclass is vol. Wil je leerlingen op een wachtlijst laten zetten, mail dan naar pucofsociety@let.ru.nl. Als er een plaats vrij komt, nemen we contact met je op.

Vragen? Neem dan contact op via pucofsociety@let.ru.nl of via telefoon / WhatsApp: 06-31132898.

E-mail
Telefoon
06-31132898